Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική | 10.10.2022

“Jean – Patrick Manchette: Το μελαγχολικό κομμάτι της δυτικής ακτής”

“Το μελαγχολικό κομμάτι της δυτικής ακτής» εκδόθηκε στη Γαλλία το 1976, εποχή έντονης πολιτικοποίησης. Ο Μανσέτ τοποθέτησε στον πυρήνα του έργου του το χάος του κόσμου και την τρέλα των ανθρώπων, με αντιήρωες χαμένους σε μια κοινωνία του πληθωρικού κι ωστόσο μια κοινωνία του κενού.

«Και συνέβαινε καμιά φορά αυτό που συμβαίνει τώρα: ο Ζωρζ Ζερφώ τρέχει με το αμάξι του στον εξωτερικό περιφερειακό. Μπήκε στην Πόρτ ντ’ Ιβρύ. Είναι δύο και μισή το πρωί, ίσως τρείς και τέταρτο… Τα Ι.Χ. κινούνται με μεγάλη ταχύτητα, πολύ πάνω από το επιτρεπτό όριο. Αρκετοί οδηγοί είναι μεθυσμένοι. Ο Ζωρζ Ζερφώ είναι. Έχει πιεί πέντε μπέρμπον 4 Roses. Επίσης, πριν από τρείς ώρες περίπου, ήπιε δύο χάπια ισχυρού βαρβιτουρικού. Το ότι τα ανακάτεψε δεν τον νύσταξε, αντίθετα του προκάλεσε μια τεταμένη ευφορία που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να μετατραπεί σε οργή ή σε ένα είδος μελαγχολίας, κατά κάποιο τρόπο τσεχοφικής και κυρίως πικρής, που είναι ένα συναίσθημα ούτε πολύ ανδρείο ούτε ενδιαφέρον. Ο Ζωρζ Ζερφώ τρέχει με 145 χιλιόμετρα την ώρα… Στο μυαλό του Ζωρζ Ζερφώ υπάρχει σκοτάδι και σύγχυση· ασαφώς μπορούμε να διακρίνουμε κάποιες αριστερές ιδέες… Μέσα από δύο ηχεία – ένα κάτω από το ταμπλό, ένα στο πίσω μέρος – ακούγεται σε χαμηλή ένταση η μουσική που παίζει το κασετόφωνο, τζαζ στο στυλ West Coast: Τζέρρυ Μάλλιγκαν, Τζίμμυ Τζιούφρε, Μπαντ Σανκ, Τσίκο Χάμιλτον. Ξέρω, για παράδειγμα, ό,τι κάποια στιγμή αυτό που ακούγεται είναι το Truckin’ του Ραμπ Μπλουμ και του Τεντ Κέλερ, από το κουϊντέτο του Μπομπ Μπρουκμάυερ».

Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Κώστας Κυριακάκης

*

*Jean- Patrick Manchette

“Το μελαγχολικό κομμάτι της Δυτικής Ακτής”

Μτφ: Θοδωρής Τσαπακίδης (@Θοδωρής Τσαπακιδης)

Εκδόσεις Άγρα

2019, Αθήνα

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά

σχετικα podcasts