Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική | 19.09.2022

” Σάκης Παπαδημητρίου

“Η ποίηση των δίσκων/

Stephan Micus: Η μουσική των λίθων”

“Ο Micus κάνει άλλη μια πρωτοτυπία: μουσική από λίθους, πολύτιμους από την αισθητική και ηχητική πλευρά τους. Αυτή τη φορά δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ ούτε να ταξιδέψει. Τα ερεθίσματα ήταν δίπλα στην πόρτα του, στην πατρίδα του τη Γερμανία: τα γλυπτά του Elmar Daucher τα οποία κατασκευάστηκαν με πρότυπο τα κινέζικα πέτρινα σήμαντρα, τα πιέν τσινγκ. Γεωμετρικές κατασκευές από γρανίτη και σερπεντίνη οι οποίες ανταποδίσουν ηχητικά σήματα στην επαφή τους με ανθρώπινα χέρια. O Stephan Micus, ο Elamr Daucher, ο Gunther Federer και η Nobuko Micus αναζητούν αρχέγονες καταστάσεις. Το περιβάλλον ανάλογο: ο καθεδρικός ναός της Ουλμ με φυσική αντήχηση οκτώ δευτερολέπτων προσφέρει τον κατάλληλο χώρο για μια σύγχρονη τελετουργική ηχητική πράξη.”

Στην παρούσα συλλογή κειμένων, ο Σάκης Παπαδημητρίου εξερευνά τη σχέση της τζαζ και της σύγχρονης μουσικής με την ποίηση σταχυολογώντας διάφορα ποιήματα από εσώφυλλα δίκσων βινυλίων ή ένθετων C.D. Τον ενδιαφέρει πώς μουσικοί απ’ όλο τον κόσμο ήρθαν σε επαφή με τον ευρωπαϊκό πολιτισμό κι έφεραν την τζαζ κοντά στις καλλιτεχνικές εξελίξεις της εποχής μας και της έδωσαν ένα διαφορετικό πνευματικό περιεχόμενο.

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά

Ηχοληψία, ηχητική επεξεργασία: Νίκος Σαβοργινάκης

Σάκης Παπαδημητρίου (@Sakis Papadimitriou)

“Η ποίηση των δίσκων”

ΣΑΙΞΠΗΡΙΚόΝ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΟ-ΕΚΔΟΣΕΙΣ, 2014

σχετικα podcasts