Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Σελίδες Εθισμένες στη Μουσική | 11.07.2022

Φίλιπ Ροθ: Το θέατρο του Σάμπαθ

Εκείνος ήταν ο ξεχασμένος μαριονετίστας Μίκι Σάμπαθ, ένας κοντός και βαρύς άντρας με άσπρα γένια, εντυπωσιακά πράσινα μάτια και ταλαιπωρημένα από την αρθρίτιδα δάχτυλα…

Ο Σάμπαθ και η Κρίστα είχαν γνωριστεί μια νύχτα του 1989, όταν εκείνη έκανε οτοστόπ. Την είχε δει να στέκεται στο κράσπεδο του αυτοκινητόδρομου 144 φορώντας αντρικό σμόκιν και είχε κάνει αναστροφή για να την πάρει….

Ενώ οδηγούσε, άκουγε σε κασέτα μια ζωντανή ηχογράφηση του Μπένι Γκούντμαν από το Κάρνεγκι Χολ….

Άκουσαν μαζί το “Honeysuckle Rose” όπου τα αγόρια του Γκούντμαν αυτοσχεδίαζαν μαζί με μερικούς μουσικούς από την ορχήστρα του Κάουντ Μπέιζι. “Εδώ κάνουν τζάμπινγκ”, της είχε εξηγήσει ο Σάμπαθ. “Αυτό είναι εκείνο που, όπως λέμε, βάζει στα πόδια σου φωτιά. Που δεν αφήνει τα πόδια σου να ησυχάσουν… Ακούς την κιθάρα στο βάθος; Πρόσεξε πώς τους οδηγούν τα όργανα που κρατάνε ρυθμό. Να ο Μπέιζι…. πολύ λιτό παίξιμο στο πιάνο… ακούς την κιθάρα που κρατάει το σύνολο; Αυτή είναι η μουσική των μαύρων….

Άκου αυτό το πέρασμα, σαν να το ονειρεύονται… πρόσεξε πώς το χτίζουν σιγά σιγά… Τώρα αρχίζουν να προετοιμάζουν την έκρηξη του φινάλε. Νά το, έρχεται… Τώρα όλοι είναι συντονισμένοι μεταξύ τους… Κορυφώνεται, τελειώνει. Τελείωσαν. Λοιπόν, πώς σου φάνηκε;” τη ρώτησε ο Σάμπαθ.

“Μοιάζει με τη μουσική στα κινούμενα σχέδια. Ξέρετε τα κινούμενα σχέδια για παιδιά στην τηλεόραση;”

Ακούμε:

*Benny Goodman

*Teddy Wilson

*Fletcher Henderson + His Orchestra

*Benny Goodman Trio

*Bunny Berigan

*Hoagy Carmichael

* The Benny Goodman Sextet

Ηχητική επεξεργασία: Nίκος Σαβοργινάκης (Nick Sabor)

*Phillip Roth

Το θέατρο του Σάμπαθ

Μτφ. Ανδρέας Β. Βλαχιώτης

Εκδόσεις Πόλις, Αθήνα, 2018

Επιμέλεια, αφήγηση: Αφροδίτη Κοσμά

σχετικα podcasts