Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 12 Ιανουαρίου 2024


“Urbanum”: Ο νέος δίσκος του Θανάση Παπακωνσταντίνου  (2/4)


Το νέο, οργανικό, δίσκο του Θανάση Παπακωνσταντίνου “Urbanum” παρουσιάζει και αναλύει μαζί με τον δημιουργό ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας στη δεύτερη από 4 εκπομπές στο πλαίσιο του «Κριτικού Λόγου».



Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου είναι ένας από τους πλέον καταξιωμένους σύγχρονους τραγουδοποιούς της χώρας μας και για αυτό δικαιολογημένα εξαιρετικά δημοφιλής. Λίγοι όμως από τους πολλούς φίλους και φίλες του έργου του θυμούνται ή και γνωρίζουν το «Η Βροχή Από Κάτω» που κυκλοφόρησε το 2006, έναν οργανικό, ηλεκτρονικό στη βάση του και αρκούντως πειραματικό δίσκο.

Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, στα τέλη Δεκεμβρίου 2023, κυκλοφόρησε ψηφιακά το αρκετά ομοειδές “Urbanum”, μια πιο σύνθετη, συγκροτημένη αλλά και  σημαντική εργασία, ένας οργανικός δίσκος με άκρως σύγχρονο και προοδευτικό ήχο.                                                  

Με την ευγενή παραχώρηση του δημιουργού παρουσιάζεται για πρώτη φορά ραδιοφωνικά στην ολοκληρία του στο Τρίτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» σε ένα τετραμερές αφιερωματικό κύκλο ενώ παράλληλα ο ίδιος, σε μια από τις εξαιρετικά σπάνιες ραδιοφωνικές παρουσίες του, συζητά  για τον δίσκο αυτό με τον κριτικό μουσικής Θάνο Μαντζάνα.



Το “Urbanum” είναι ένας δίσκος στον οποίο συνυπάρχουν το rock, η jazz, ένα πολύ μεγάλο εύρος της world music, ανάμεσα του και κάποια στοιχεία της ελληνικής μουσικής, μια δόση «καλυμμένου» noise και αρκετός πειραματισμός σε μία ηλεκτρονική βάση και πλαίσιο. Όλα αυτά με απολύτως προσωπικό ύφος, ακόμα περισσότερο και από αυτό των τραγουδιών του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Ο δημιουργός μιλά για το “Urbanum” αλλά και, με αφορμή αυτό, για πολλά ζητήματα που σχετίζονται με την δημιουργία, την αισθητική αλλά και την πρόσληψη της μουσικής.



Με το “Urbanum” ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κατέθεσε μια εργασία που συνειδητά αρνείται να υπαχθεί σε οποιαδήποτε «ταμπέλα» και να περιοριστεί σε ένα ή και περισσότερα ιδιώματα και για την οποία θα περάσει πολύς καιρός για να γίνει κατανοητό το πόσο τολμηρή και ρηξικέλευθη είναι. Θα τολμήσουμε να προβλέψουμε ότι θα αποδειχθεί ορόσημο για τους δημιουργούς από τη χώρα μας που πατούν σε ένα μεγάλο εύρος μουσικών παραδόσεων του παρελθόντος για να λειτουργήσουν ουσιωδώς στο παρόν, κοιτάζοντας όμως αποφασιστικά προς το μέλλον και μόνον, δίχως ποτέ να φοβούνται να αναμετρηθούν μαζί του.


Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας


σχετικα podcasts