Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023


Η σκοτεινή πλευρά του Halloween/The dark(er) side of Halloween – (1/2)


Την Τρίτη 31 Οκτωβρίου, όπως κάθε χρόνο αυτή την ημερομηνία, θα εορταστεί στις ΗΠΑ το Halloween. Πρόκειται για αυτή την παιδική -κατά βάση- εορτή με τα παιδάκια μεταμφιεσμένα και κρατώντας μια τρομακτικά διακοσμημένη και φωτισμένη εκ των έσω κολοκύθα να πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και όταν οι ένοικοι τους ανοίξουν να τους ρωτούν “trick or treat” ή, επί το ελληνικότερον, «πείραγμα ή κέρασμα;» για να «ανταμειφθούν» συνήθως με κάποιο γλυκό.



Με αυτή την αφορμή ο Θάνος Μαντζάνας διερευνά ένα μέρος έστω από την «κρυφή» και αρκετά πιο «σκοτεινή» από ό,τι φαίνεται σε πρώτο επίπεδο πλευρά του Halloween. Μιας πλευράς που, όπως και κάθε παγανιστικής γιορτής, ανάγεται σε πολύ παλαιές, συχνά ακόμα και της προϊστορικής περιόδου, τελετουργίες. Όλες αυτές οι τελετουργίες σχετίζονταν με τους αρχέγονους υποσυνείδητους φόβους του ανθρώπου που εντέλει συνοψίζονταν σε έναν και μόνον, αυτόν του αγνώστου.



Η μεγαλύτερη και σημαντικότερη συνάντηση με το Άγνωστο, στην  ανθρώπινη ύπαρξη είναι βέβαια ο Θάνατος, αυτός για τον οποίο, σύμφωνα με τον Φρόιντ, μόνο αντίδοτο είναι ο έρωτας (πολύ περισσότερο από την σημερινή, με την σημασία της λέξης στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία, της αγάπης δηλαδή του ανθρώπου για το σύμπαν, άρα και του εαυτού του αφού αποτελεί τμήμα του). Για την υπερνίκηση του θανάτου και την κατάκτηση του αντικειμένου του έρωτα- μερικές φορές και του ίδιου του έρωτα, σε παλαιότερες εποχές έχουν χρησιμοποιηθεί η μαγεία και  ποικίλα άλλα μέσα. Διαμέσου της μαγείας και με άλλους τρόπους το Halloween σχετίζεται επίσης με την λεγόμενη gothic culture, πάρα πολύ ισχυρή αρχικά στην Αγγλία και ακολούθως στις ΗΠΑ.  Η γοτθική θεματολογία και αισθητική ξεκίνησε από την αρχιτεκτονική και στη συνέχεια επεκτάθηκε κυρίως στη λογοτεχνία αλλά και στα εικαστικά, ακόμα και στη μουσική.



Όλα αυτά θα διερευνήσουν οι δύο εκπομπές (Πέμπτη 26 & Παρασκευή 27 Οκτωβρίου) με μέσα αφενός τα λογοτεχνικά κείμενα «Φράκενσταϊν» της Μαίρης Σέλεϊ, «Αναμπελ Λι» του Εντγκαρ Αλαν Πόε, «Η Λάμψη» του Στίβεν Κινγκ και «Αγαπημένη» της Τόνι Μόρισον σε δραματοποιημένη απαγγελία από τον ηθοποιό Βαγγέλη Στρατηγάκο, με την επένδυση ηλεκτρονικών μουσικών θεμάτων που συνέθεσε ο Βύρων Κατρίτσης και ηχογράφησε στο στούντιο Ε των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ ο Νίκος Θεοδωρακόπουλος.



Και αφετέρου με μουσική και τραγούδια των Screamin’ Hay Hawkins, Καρλ Μαρία Φον Βέμπερ, Σαρλ Γκουνό, Σεργκέι Ραχμάνινοφ, The Cure, Εκτόρ Μπερλιόζ, Μόδεστου Μουσόργκσκυ, Siouxsie And The Banshees, Αντονίν Ντβόρζακ και Nick Cave And the Bad Seeds.


Ιδέα, σύλληψη, επιλογή λογοτεχνικών κειμένων Θάνος Μαντζάνας.

Θεατρική απαγγελία κειμένων Βαγγέλης Στρατηγάκος.

Σύνθεση μουσικής επένδυσης κειμένων: Βύρων Κατρίτσης.

Ηχοληψία: Νίκος Θεοδωρακόπουλος

Τεχνική επιμέλεια: Αργύρης Παντελιάδης


σχετικα podcasts