Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 13 Ιουλίου 2023

To «Music for two pianos in classical and jazz colours» της ‘Eφης Αγραφιώτη και του Γιώργου Κοντραφούρη στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Το CD της Έφης Αγραφιώτη και του Γιώργου Κοντραφούρη «Music for two pianos in classical and jazz colours» που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την Irida Records θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.  

Η Έφη Αγραφιώτη δεν χρειάζεται συστάσεις, μια κορυφαία πιανίστρια και ακούραστη ερευνήτρια κρυμμένων σελίδων της ελληνικής μουσικής δημιουργίας. Με κλασική μεν μουσική παιδεία ο Γιώργος Κοντραφούρης ακολούθησε όμως εντελώς διαφορετική διαδρομή, είναι από τους θεμελιωτές και πάντα από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής jazz σκηνής ο οποίος από μια στιγμή και μετά σχεδόν μοιράζεται ανάμεσα στο πιάνο και τo Hammond organ.

Οι δυο τους συνεργάζονται ως πιανιστικό δίδυμο σχεδόν τριάντα χρόνια σε μια σειρά συναυλιών. Η τελευταία ήταν το φθινόπωρο της περυσινής χρονιάς στο Μέγαρο Μουσικής και το πρόγραμμα της ηχογραφήθηκε στη συνέχεια και αποτελεί το περιεχόμενο του «Music for two pianos in classical and jazz colours».

Συνθέσεις του Βαγγέλη Παπαθανασίου στη μνήμη του οποίου η Έφη Αγραφιώτη και ο Γιώργος Κοντραφούρης αφιερώνουν το CD, του σημαντικότατου εκπροσώπου του μινιμαλισμού Αμερικανού Philip Glass, του κατά κύριο λόγο γνωστού ως διεθνώς κορυφαίου μαέστρου Leonard Bernstein, των George Gershwin, Astor Piazzolla, Βασίλη Μπακόπουλου και του σπουδαίου Αμερικανού jazz μουσικού και βιρτουόζου πιανίστα David Brubeck.

Δυο πιάνα, τέσσερα χέρια και δύο κορυφαίοι σολίστ που φέρνουν πιο κοντά ή και σε διάλογο τους κόσμους της κλασικής μουσικής και της jazz όπως λέει και ο υπότιτλος του, αυτό είναι συνοπτικά το «Music for two pianos in classical and jazz colours» της Εφης Αγραφιώτη και του Γιώργου Κοντραφούρη. Απολαύστε το.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts