Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 29.03.2023

«Κρύβομαι στο λουλούδι μου…Μια μοναξιά σχεδόν» Emily Dickinson.

Η φετινή άνοιξη είναι πληγωμένη, όπως θα λέγε ο Μίλτος Σαχτούρης, στον κήπο της μιλεί μια νέα μελαγχολία, όπως θα έλεγε ο Καρυωτάκης και κρύβει τη χαρά της.

« Does Spring Hide Its Joy…? » Το ρητορικό αυτό ερώτημα θέτει στον τελευταίο της δίσκο η Αμερικανίδα συνθέτρια με έδρα τη Στοκχόλμη Kali Malone. Ένα έργο που γεννήθηκε από μια παρατεταμένη, βάναυση περίοδο αβεβαιότητας, ένας τρόπος να αφομοιωθούν οι μεταβάσεις της ζωής και να διατηρεί ο χρόνος τη συνοχή του. Aπλώνεται σαν τα πιο ζοφερά κομμάτια του χειμώνα, λίγο πριν ανθίσει ανάλαφρα η ευάερη άνοιξη.

Σε συνεργασία με τον κιθαρίστα των Sunn O))) Stephen O’Malley και την Lucy Railton στο τσέλο, γράφτηκε για και ηχογραφήθηκε σε κενές αίθουσες συναυλιών. Με μια μετα-μινιμαλιστική προσέγγιση, ο ήχος της Malone καταργεί την δομημένη φόρμα του τραγουδιού και της γραμμικής σύνθεσης και συχνά διαχέει τα όρια μεταξύ performance και καλλιτεχνικής εγκατάστασης. Η μουσική εκτείνεται γεμίζοντας τον κενό χώρο σαν ομίχλη, κινούμενη απροσδόκητα και οργανικά ανάμεσα στο τσέλο, τα ημιτονοειδή κύματα και την ηλεκτρική κιθάρα. Το να ακούς το Does Spring Hide Its Joy είναι σαν να βλέπεις τον καιρό να μεταβάλλεται σε ένα τοπίο.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς περιπλανείται στον ηχότοπο μιας άνοιξης που κρύβει τη χαρά της: καθώς όλα γύρω ανθίζουν και γεμίζουν φως, η ψυχή βυθίζεται στην αγωνία. Με τους στίχους των Κ.Καρυωτάκη, E.Dickinson, R.M.Rilke και τους ήχους των Nina Simone, Λένα Πλάτωνος / Σαβίνα Γιαννάτου /Σίσσυ Μακροπούλου, Kali Malone / Stephen O’Malley / Lucy Railton, Anne Clark /Martyn Bates και Phew.

εικόνα: Akihito Takuma, Lines of Flight op.524 (2016)

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand