Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 21.09.2022

Ταξίδι στα Κύθηρα_μέρος_Α: ανασυνθέτοντας το παρελθόν στο παρόν

Plunderphonics είναι ένας όρος που επινοήθηκε το 1985, προκειμένου να ορίσει μια μορφή μουσικής σύνθεσης που βασίζεται στη χρήση προϋπαρχόντων ηχογραφήσεων: η ηχητική πειρατεία ως συνθετικό προνόμιο.

Μια αντιστοιχία plunderphonics στη λόγια μουσική είναι το 3ο μέρος της «Συμφωνίας» του Luciano Berio, το οποίο αποτελείται εξολοκλήρου από αποσπάσματα άλλων συνθετών και αποφθέγματα συγγραφέων. Ο ίδιος περιγράφει τη σύνθεση αυτή ως «Ταξίδι στα Κύθηρα», όπου ένα πλοίο γεμάτο δώρα κατευθύνεται στο νησί της θεάς του έρωτα˙ ένα ταξίδι στο παλίμψηστο της ακρόασης που καθορίζει την μουσική μας εμπειρία.

Το έργο Melanesia, του Ιταλού συνθέτη και πολυοργανίστα Roberto Musci, είναι ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, στα απομονωμένα νησιά της Δυτική Ωκεανίας, όπου, σαν ηχητικός αλχημιστής, μετατρέπει τα οργανικά στοιχεία της φύσης σε μια μοναδική παράσταση αυτοαποξένωσης: με την μέθοδο plunderphonics, συγχωνεύει τελετουργικούς προγονικούς ήχους με σύγχρονη μουσική δωματίου και ηχογραφήσεις περιβάλλοντος από τα πολυάριθμα ταξίδια του.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ταξιδεύει στον Ειρηνικό Ωκεανό, συλλέγοντας και ανασυνθέτοντας ηχητικά θραύσματα του παρελθόντος, μέσα από τους ήχους των David Fanshawe, Buchanan & Goodman, Luciano Berio, Roberto Musci και The Residents.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού Marilena Maragou

σχετικα ondemand