Τοπογραφία Ήχων Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Τοπογραφία Ήχων” με την Αφροδίτη Κοσμά | 04.11.2023


Ο λόγος γίνεται μουσικό έργο


Η Τοπογραφία Ήχων αποτυπώνει ποιήματα που επανέρχονται στην προσοχή μας μέσω των ήχων και της μουσικής.

  • Τρεις καλλιτέχνες της αυστραλιανής τέχνης συνεργάστηκαν στη δημιουργία του άλμπουμ που έχει τίτλο “Closed Beginnings” με την υπογραφή των Australian Art Orchestra. H Tariro Mavondo προσφέρει την ποίηση και και την απαγγελία, ο Peter Knight την τρομπέτα, ο Reuben Lewis την τρομπέτα και την ηλεκτρονική επεξεργασία των ήχων. Το “Closed Beginnings” αποτελείται από τέσσερα μέρη. Τα ηλεκτροακουστικά κολάζ των εφέ και ενός τρίο εγχόρδων πλαισιώνουν την διαλογιστική απαγγελία της Tariro Mavondo.
  • To 2009 ο David Sylvian κυκλοφόρησε το άλμπουμ “Manafon“. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει ως αυτοσχεδιασμό και μουσική δωματίου. Manafon ονομάζεται το χωριό στην Ουαλία στο οποίο έζησε ο Ουαλός ποιητής Ronald Stuart Thomas. H ποιητική φαντασία του R.S.Thomas ήταν η έμπνευση του David Sylvian. Η μουσική είναι η πιο λιτή συνοδεία που είχε ποτέ ο Sylvian. Δύο τρία φυσήματα του Evan Parker στο σαξόφωνο, μερικά τσιμπήματα του Marcio Mattos στο τσέλο και η γεμάτη θεατρικότητα φωνή του D.Sylvian γίνεται ένας συνεχής μονόλογος.
  • Στο βιβλιο «Ποίηση των δίσκων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Σαιξπηρικόν, ο συνθέτης και πιανίστας Σάκης Παπαδημητρίου εξερευνά μέσα από μια σειρά ανάγλυφων πορτρέτων τις διαδικασίες μετατροπής του λόγου σε μουσικό έργο:

* Το ποίημα του Jim Brodey που αναφέρεται στο After the Rain του John Coltrane.

* Ο Langston Hughes απαγγέλλει τη ποιητική συλλογή του “Weary Blues” με τη μουσική που έγραψε ο Charles Mingus και παίζει με τη συνοδεία του κουιντέτο του.


Επιμέλεια, παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

Ηχητική επεξεργασία: Κατερίνα Λιοντή

Μουσική σήματος: Στέλιος Εφεντάκης


σχετικα ondemand