Τοπογραφία Ήχων Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Τοπογραφία Ήχων” με την Αφροδίτη Κοσμά | 23.09.2023

KRAUTROCK 3

Amon Düül II & Tangerine Dream

Οι μουσικοί του Κrautrock στη Γερμανία σκιαγράφησαν την αγωνία του μεταπολεμικού κόσμου, της μεταπολεμικής ευφορίας και της αμφισβήτησής της. Επιδίωξη της γενιάς του Κrautrock δεν ήταν να φτιάξει έναν γερμανικό ήχο αλλά έναν ήχο χωρίς σύνορα, έναν ήχο κοσμικό.

Η Τοπογραφία Ήχων 28° στην 3η αφιερωματική εκπομπή στο Krautrock αποτυπώνει:

_ την ψυχεδελική μουσική των Amon Düül II, της μπάντας που φέρει στο όνομά της τον Αιγύπτιο θεό Άμμωνα, που αφιέρωσε στον “φαλλό του θεού” έναν ψυχεδελικό ύμνο και που σε δίσκο της με εξώφυλλο που παραπέμπει στον σκοτεινό θεριστή απεικόνισε το σκοτεινό παρελθόν της Γερμανίας και ηχογράφησε αυτοσχεδιαστική μουσική ορόσημο της κοσμικής μουσικής (kosmische music).

_ τον εκρηκτικό ήχο των Tangerine Dream με space-rock στοιχεία, ψυχεδέλεια και πειραματισμό με τα τότε νέα ηλεκτρονικά όργανα (moog, mellotron, synthesizer) οι οποίοι έστησαν αφαιρετικά ηλεκτρονικά ηχοτοπία και γεφύρωσαν την απόσταση από το Βερολίνο του ’70 έως το αχανές διάστημα.

“Βλέποντας τον τρόπο που ο Salvador Dali σκεφτόταν και μιλούσε κατάλαβα πλέον πως τα πάντα ήταν δυνατά. Ό,τι έκανε αυτός με τη ζωγραφική θα μπορούσε να γίνει και με τη μουσική”, είπε ο Edgar Froese, μαθητής του Salvador Dali και ιδρυτής των Tangerine Dream.

Επιμέλεια, παρουσίαση _ Αφροδίτη Κοσμά

Επιμέλεια, παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

σχετικα ondemand