Τοπογραφία Ήχων Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Τοπογραφία Ήχων” με την Αφροδίτη Κοσμά | 29.04.2023

Άνθρωποι με κινηματογραφικές μηχανές 

Η Τοπογραφία Ήχων 15° καταγράφει τρεις ταινίες- σταθμούς του βωβού κινηματογράφου και τη μουσική τους.

° Το εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι _  Robert Wiene, 1920

Με την εφιαλτική πλοκή του, τα εξπρεσιονιστικά σκηνικά, την καταθλιπτική του ατμόσφαιρα ο Καλιγκάρι συνεχίζει να ενσαρκώνει το πνεύμα της Βαϊμάρης, τη μυστηριώδη, ωμή, «γοτθική» Γερμανία.

_ το 1996 το βρετανικό dark wave συγκρότημα In the Nursery γράφει μουσική για τη βωβή ταινία «Το εργαστήρι του Δρ. Καλιγκάρι.

*οι πληροφορίες για την ταινία προέρχονται από το βιβλίο του Πήτερ Γκαίη / Η πνευματική ζωή στη Δημοκρατία της Βαϊμάρης (εκδόσεις Νησίδες)

° Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή _ Dziga Vertov, 1929

Ο Dziga Vertov χρησιμοποιεί «μια νέα νέα κινηματογραφική γλώσσα, βασισμένη στον διαχωρισμό της από τη γλώσσα της λογοτεχνίας και του θεάτρου», η κάμερα στα χέρια του δεν μένει ποτέ στατική, ταξιδεύει για να καταγράψει μια συνηθισμένη μέρα στην τότε σοβιετική μεγαλούπολη.

_ Πόρτο 2001, Πολιτιστική Πρωτεύουσα στης Ευρώπης: ανάθεση στους Cinematic Orchestra να γράψουν το soundtrack για τον «Άνθρωπο με την Κινημ/φική Μηχανή».

_ O Michael Nyman γράφει μια σύγχρονη μουσική επένδυση για την ταινία.

 ° Βερολίνο, Συμφωνία μιας μεγαλούπολης _ Walther Ruttmann, 1927

Η ταινία παρουσιάζει μια τυπική μέρα στο Βερολίνο του μεσοπολέμου, ο Ruttmann χρησιμοποιεί την κάμερα σαν σημειωματάριο. Ο πρωτοπόρος συνθέτης  Edmund Meisel συνθέτει μουσική για την ταινία για να ερμηνεύεται ζωντανά από ορχήστρα: «Άκουγα τον θόρυβο της πόλης για ώρες, σημείωνα τους χρόνους των ήχων, τα καμπανάκια στα τραμ, τις κόρνες, τους ρυθμούς των νυχτερινών εργασιών στις ράγες. Στη μουσική που έγραψα προσπάθησα να τα συμπεριλάβω όλα αυτά».  

Επιμέλεια, παρουσίαση | Αφροδίτη Κοσμά

Ηχητική επεξεργασία εκπομπής | Τάσος Μπακασιέτας

Μουσική τίτλων | Στέλιος Εφεντάκης

σχετικα ondemand