Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 15.01.2024


Η κορυφαία Ιρανή δεξιοτέχνις του Tar και συνθέτις Εlshan Ghasimi μιλά στον Γιώργο Μαρκάκη


Την κορυφαία Ιρανή δεξιοτέχνη σολίστ του Tar και συνθέτρια Εlshan Ghasimi φιλοξενεί ο Γιώργος Μαρκάκης στην εκπομπή «Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα» της Δευτέρας 15 Ιανουαρίου.



Η Elshan Ghasimi (γεννημένη το 1981 στο Ισπαχάν του Ιράν) ξεκίνησε την εκπαίδευσή της σε ηλικία εννέα ετών στο Ωδείο Μουσικής της Τεχεράνης, όπου σπούδασε με τους Majid Vasefi, Reza Vohdani και Fariborz Azizi καθώς και με τους δασκάλους Houshang Zarif και Hossein Alizadeh. Στα 17 της έγινε το νεότερο μέλος της Ιρανικής Εθνικής Ορχήστρας (1998-2006) υπό τη διεύθυνση του Farhad Fakhreddini, πριν συνεχίσει τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Τέχνης και Γλυπτικής της Τεχεράνης. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της, η Ghasimi εμβάθυνε τις γνώσεις της γύρω από την Ιρανική φιλοσοφία, τη λογοτεχνία και την ποίηση, το radīf, τον αυτοσχεδιασμό και το παίξιμο tar με δασκάλους όπως ο Mohammad Reza Lotfi, ο Dariush Pirniakan και ο Dariush Talai. Ακολούθως, συνέχισε την εκπαίδευσή της στο Μπακού μελετώντας το Καυκασιανό Tar και το muǵam, το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής του Αζερμπαϊτζάν.

Ζει στη Γερμανία από το 2016, όπου συνθέτει και παίζει με μουσικά σύνολα όπως το Concerto Köln, ενώ παίζει και ως σολίστ.

Από το 2020 η Elshan Ghasimi έχει αφοσιωθεί στην επανερμηνεία του Radīf (αγγλικά: series, sequence, ranking) το μελωδικό ρεπερτόριο της κλασικής περσικής μουσικής και μια συλλογή από εκατοντάδες μελωδικές μορφές, τα λεγόμενα guschehs (cutout, corner, angle).

Είναι, η πρώτη γυναίκα σε μια αρχαία παράδοση που επιχειρεί μια συνολική τροποποίηση αυτού του ρεπερτορίου.

Η σπουδαία μουσικός μιλά στο Γιώργο Μαρκάκη για την αρχαία αυτή περσική παράδοση του Radif, με την πολύπλευρη μαθητεία, όμοια κατά κάποιο τρόπο με την αρχαία ελληνική μαθητεία κατά την οποία οι μαθητές διδάσκονται από τους δασκάλους τους εκτός από την πολύχρονη μουσική θεωρία, τη φιλοσοφία, τη λογοτεχνία, την ποίηση αλλά και τα μαθηματικά.

Παράλληλα με την συνέντευξη στην εκπομπή θα παρουσιαστεί η ηχογράφηση του ρεσιτάλ της Ιρανής μουσικού που πραγματοποιήθηκε στο στούντιο της Ε.Β.U, στη La Coruña , με την αρωγή της Ισπανικής Ραδιοφωνίας, κατά τη διάρκεια της θεματικής έκθεσης Womex 2023. Η συνέντευξη έγινε με τεχνικό ήχου τον Helgar Torgvær (από τη Δημόσια Ραδιοφωνία της Νορβηγίας NRK Oslo)


Καλή σας ακρόαση!


Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης


σχετικα ondemand