Πινέλα για Χρώματα και Ορχήστρα Γιώργος Μαρκάκης
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πινέλα για χρώματα και Ορχήστρα” με τον Γιώργο Μαρκάκη | 30.09.2023

Η ιστορία του Samite από την Ουγκάντα και o αλληγορικός μύθος της τοξικής σαύρας Embalasasa!

Embalasasa είναι το όνομα του CD του καλλιτέχνη (δεξιοτέχνη φλαουτίστα) Samite που κυκλοφόρησε το 2006. «Στο τραγούδι με τον τίτλο Eambalasasa, ο καλλιτέχνης, καλεί στην φαντασία τον παππού μου να έρθει με το μπαστούνι του και να εξοντώσει τον κίνδυνο! Τη σύγχρονη μάστιγα Embalasasa  που δεν είναι τίποτα άλλο από το …. AIDS, μια θανατηφόρα ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της αγνής αγάπης και του έρωτα», εξηγεί ο Samite.

Τα τραγούδια του άλμπουμ βασίζονται στη λαογραφία, τη γεωγραφία της Ουγκάντα και αγωνίζονται να εκφράσουν λέξεις αλληγορίας, θεραπείας και ελπίδας. Εκτός από το AIDS, τα θεραπευτικά τραγούδια του αναφέρονται στον πόλεμο, τη μισαλλοδοξία, τον θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου και την προσπάθεια για επιβίωση. Ο Samite είναι επιζών: «Όταν ήμουν δώδεκα χρονών, μετακόμισα στην επαρχία για να ζήσω με τον παππού και τη γιαγιά μου. Όσο ήμουν εκεί στην επαρχία της Ουγκάντα, μια πανέμορφη πολύχρωμη σαύρα με μωβ, κόκκινα, μπλε και κίτρινα  έντονα χρώματα που ονομαζόταν embalasasa εμφανίστηκε σε όλη τη χώρα. Ήταν τόσο όμορφη που ήταν σαν σε παρακαλούσε να την αγγίξεις! Αλλά προσοχή ήταν εξαιρετικά τοξική και δηλητηριώδης. Όποτε έμπαινε αυτή σαύρα μέσα στο σπίτι, ο Samite θυμάται, πως «…ανεβαίναμε όλοι πάνω από ένα τραπέζι και φωνάζαμε τον παππού μου να έρθει να την εξοντώσει. Ξέραμε ότι ήμασταν ασφαλείς όσο ο παππούς ήταν κοντά που για την προστασία μας χρησιμοποίησε το μπαστούνι του για να την εξαφανίσει μέσα από το σπιτικό μας».

Το 1982, αφού ο αδελφός του σκοτώθηκε λόγω των πολιτικών του πεποιθήσεων, ο Samite έφυγε πρώτα από την Ουγκάντα – μια ονειρική παραδείσια περιοχή όπου “τα φρούτα ήταν πιο γλυκά από οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο” – και πέρασε μια περίοδο σε ένα στρατόπεδο προσφύγων της Κένυας ενώ αργότερα ταξίδεψε στην Αφρική πριν κατορθώσει να βρει το δρόμο του για την Ιθάκη της Νέας Υόρκης, όπου ζει τώρα. «Η μουσική μου επέτρεψε να εκφράζομαι σε δύσκολες στιγμές και ευτυχισμένες στιγμές μέσα στα χρόνια», λέει ο εξόριστος μουσικός.

Τρίτο Πρόγραμμα 90,9

Έρευνα-Παραγωγή-Παρουσίαση: Γιώργος Μαρκάκης

σχετικα ondemand