[ συλλογική_μνήμη ]
Η συλλογική μνήμη συγκροτείται από τις ατομικές αναμνήσεις και τις εμπειρίες των μελών της. Αναφέρεται στο κοινό παρελθόν, είναι μια κοινωνικά κατασκευασμένη μνήμη που διαμορφώνεται από θεσμούς και κοινωνικές πρακτικές. Επηρεάζει το πώς τα άτομα θυμούνται τα γεγονότα, καθώς παρέχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο ερμηνεύονται οι ατομικές εμπειρίες. Η ατομική εμπειρία, όταν καταγράφεται ή κοινοποιείται, προσθέτει νέες διαστάσεις στη συλλογική μνήμη.
Η σύνδεση συλλογικής και ατομικής μνήμης είναι κρίσιμη για την κατανόηση της ιστορίας και του τρόπου με τον οποίο αναγνωρίζουμε την ταυτότητα μας ως άτομα και ως μέρος μιας κοινωνικής ολότητας. Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο θεματικών εκπομπών γύρω από τη σύγχρονη κοινωνία και τη δημοκρατία, και σε συνέχεια διαδρομών συλλογικής αντίστασης, διερευνά ηχητικά μονοπάτια της συλλογικής μνήμης, και πως αυτά διαπλέκονται με την ατομική. Ακούμε μεταξύ άλλων:
- Τις μουσικές Γραφές «Writings» του Αμερικανού συνθέτη David Land, που αντανακλούν τα ιερά εβραϊκά βιβλία και την πολιτιστική μνήμη, ενσωματώνοντας κατακερματισμένους ήχους που προκαλούν την ευθραυστότητα των συλλογικών ιστοριών.
- έναν post classical πειραματισμό, σε θέματα μνήμης και ταυτότητας των Βέλγων Echo Collective, που χρησιμοποιώντας διαφορετικούς χώρους ηχογράφησης αντικατοπτρίζουν τον τρόπο με τον οποίο το περιβάλλον διαμορφώνει τις συλλογικές ακουστικές αναμνήσεις.
- Την ελληνίδα sound artist Daphne X, μικρασιατικής καταγωγής με έδρα την Βαρκελώνη, που στον φετινό της δίσκο «An Echo of Something I Don’t Remember» αντλεί υλικό από κασέτες που άκουγε στην παιδική της ηλικία καθώς και ήχους περιβάλλοντος, προσπαθώντας να χτίσει μια ηχητική συγγένεια με τον κόσμο γύρω της.
- Σελίδες μνήμης «Memory Pages» από το προσωπικό βιβλίο του Αμερικανού συνθέτη Peter Lansky, πρωτοπόρου στη μουσική σύνθεση μέσω υπολογιστών και ακαδημαϊκού του Princeton, με σκέψεις για τη μνήμη και το πέρασμα του χρόνου.
- Μια συνταγή μαγειρικής που γιατρεύει την συλλογική μνήμη και την ιστορική αμνησία, από το ινδουιστο–φουτουριστικό μανιφέστο του περκασιονίστα Sarathy Korwar: μια εκλεπτυσμένη πολυρυθμική διερεύνηση στην κυκλικότητα, όπου γιορτάζει την πλούσια νοτιοασιατική κουλτούρα που αντηχεί την πνευματικότητα και την κοινότητα, ενώ οραματίζεται ένα καλύτερο μέλλον.
- την Laurie Anderson από το πολυμεσικό έργο «Homeland», όπου σε μια καλειδοσκοπική διαπλοκή προσωπικών και συλλογικών ιστοριών, διερευνά θέματα ταυτότητας, μνήμης και εθνικού τραύματος.
- την φωνή της ANOHNI, να αναζητά έναν άλλο κόσμο «Another World», σε μια σύνθεση του Αμερικανού Bryce Dessner από ένα έργο που εξετάζει τη μονιμότητα και τη φευγαλέα φύση της μνήμης, εμπνευσμένη από την απώλεια της κοινότητας κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών.
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης