[ δυστοπία_ α | Χώρα των Έσχατων Πραγμάτων ]
«Αυτό σου κάνει η πόλη. Γυρίζει τη σκέψη σου το μέσα έξω. Σε κάνει να θέλεις να ζήσεις και ταυτόχρονα προσπαθεί να σου αφαιρέσει τη ζωή. Δεν υπάρχει διαφυγή από αυτό».
«Στη Χώρα των Έσχατων Πραγμάτων» ο Paul Auster περιγράφει μια πόλη του κοντινού μέλλοντος που κατοικείται από άστεγους κακοποιούς, ρακοσυλλέκτες και μεταπράτες· όπου Λέσχες Αυτοκτονιών προσφέρουν ευφυείς τρόπους θανάτου, ενώ η απροσπέλαστη κυβέρνηση έχει σαν κύριο στόχο της την αποκομιδή των απορριμμάτων. Μέσα σε αυτό το τοπίο που καταρρέει, τα πράγματα εξαφανίζονται για να μην υπάρξουν ποτέ πια. Το έργο του Heiner Goebbels «In the Country of Last Things» είναι μια πολυμεσική προσαρμογή του μυθιστορήματος του Auster, όπου χρησιμοποιεί μουσική και προφορικό λόγο για να εξερευνήσει θέματα επιβίωσης, φθοράς και ανθεκτικότητας σε ένα δυστοπικό τοπίο.
Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς, εξερευνά ηχητικά την έννοια της Δυστοπίας αντλώντας από τη λογοτεχνία του είδους: που εξετάζει την παρακμή και την αλλοτρίωση μιας κοινωνίας, παρουσιάζοντας μελλοντικούς κόσμους όπου η ζωή έχει καταστεί αφόρητη λόγω ολοκληρωτικών καθεστώτων, περιβαλλοντικής καταστροφής ή τεχνολογικής καταπίεσης. Θα συναντήσουμε:
- Πόλεις Εγκαταλελειμμένες, με μια σύνθεση μεγάλης διάρκειας του Harold Budd, απ’ όπου αναδύονται εικόνες αποσύνθεσης ενός εγκαταλελειμμένου μεταβιομηχανικού τοπίου, που συναντούσε κανείς στη « ζώνη της σκουριάς» των ΗΠΑ, στη Δυτική Ευρώπη και σε τμήματα της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Τοπία που αποκαλύπτουν τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της αποβιομηχάνισης.
- Την πάλη ανάμεσα στον άνθρωπο και στη μηχανή, στην ελεύθερη βούληση και στον άτεγκτο προγραμματισμό, που παρουσιάζει το μυθιστόρημα «Do Androids Dream of Electric Sheep?» του Φίλιπ Κ. Ντικ. Ένα φουτουριστικό μυθιστόρημα με φιλοσοφικές προεκτάσεις, πάνω στο οποίο βασίστηκε η ταινία του Ridley Scott “Blade Runner“, το soundtrack της οποίας επιμελήθηκε ο Βαγγέλης Παπαθανασίου.
- Μια αφροφουτουριστική ιστορία στο έργο «New Faith» του Jake Blount, που διαδραματίζεται σε έναν κόσμο του απώτερου μέλλοντος που έχει καταστραφεί από την κλιματική αλλαγή.
- Ένα φουτουριστικό ταξίδι στον πλανήτη Αφροδίτη που εμπεριέχει εξερεύνηση, απώλεια, χιούμορ, απειλή και αποστασιοποίηση˙ με το ελληνικό αυτοσχεδιαστικό τζαζ σχήμα των RAMDAT και τον δίσκο τους «Maat Mons»: το τεράστιο επίπεδο ηφαίστειο που πήρε το όνομά του από την Αιγύπτια θεά της αλήθειας και της δικαιοσύνης Ma’at.
- «Μια διαφορετική εκδοχή της αλήθειας» από το Αμερικανικό industrial rock σχήμα των Nine Inch Nails, από το 2006 και το concept album Year Zero, που επικρίνει τη σύγχρονη πολιτική της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών παρουσιάζοντας ένα δυστοπικό όραμα για το έτος 2022.
Εικόνα: Yaroslav Primachenko
Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κωστόπουλος