Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 16.05.2023

Ο κήπος της αλχημείας

Η αλχημεία είναι η τέχνη της μεταμόρφωσης. Το έργο του αλχημιστή είναι να επιφέρει διαδοχικές αλλαγές στο υλικό που επεξεργάζεται, μετατρέποντάς το από μια ακατέργαστη κατάσταση σε μια τέλεια εξαγνισμένη μορφή. Ως υλικό προς επεξεργασία εννοείται και ο ίδιος ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να τελειοποιήσει τη φύση του.

Η αλχημεία και η μουσική του μπαρόκ είχαν τον ίδιο στόχο: «ο Ουρανός και η Γη να συναντηθούν και να επιστρέψουν σπίτι», όπως έλεγε ο Ερμής ο Τρισμέγιστος.

Ο Πολωνός sound artist Wojciech Rusin διαβάζοντας την μυστικιστική πραγματεία των ερμητιστών του 2ου πχ αιώνα και των αλχημιστών, αντλεί από την πρώιμη χορωδιακή μουσική προκειμένου να μετατρέψει ή και να διαλύσει τον φυσικό κόσμο.

Ο Ελβετός περκασιονίστας Lucas Niggli στον δίσκο του Alchemia Garden του 2018, συσχετίζει το οργανικό, αυτό που αναπτύσσεται μόνο του ή καλλιεργείται και διατηρείται στη μορφή του κήπου, με τη μεταμόρφωση του υλικού. Κατασκευάζει μια σειρά από πολυρυθμικά πλαίσια, χρησιμοποιώντας μικρά κρουστά από ξύλο και μέταλλο και ένα ευρύ φάσμα κύμβαλων, εξισορροπώντας τον αυτοσχεδιασμό με ενδοσκοπικά διαλείμματα παγκόσμιας μουσικής.

43 χρόνια νωρίτερα ο πρωτοπόρος Αμερικανός συνθέτης και ακαδημαϊκός με έδρα τη Ρώμη Alvin Curran, στo έργο «Songs and Views of the Magnetic Garden», σαν άλλος αλχημιστής, χρησιμοποιεί ήχους που βρίσκει στο περιβάλλον και με μινιμαλιστική προσέγγιση οργανώνει τον θόρυβο, μέχρι του σημείου που μεταμορφώνεται σε μουσική. Ο μαγνητικός κήπος είναι μια πρόταση – μουσικό πρόχωμα, από μια επιλεγμένη ομάδα καλλιτεχνών και ένα δημόσιο θέατρο σε μορφή κήπου, όπου οι εικόνες, οι φυτεύσεις, οι ήχοι και οι κινήσεις υποδηλώνουν στον επισκέπτη ότι, καθώς το διασχίζει δημιουργεί τη δική του ιστορία, το δικό του σενάριο, τη δική του παρτιτούρα.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς αναζητά τη μουσική μέσα στον κήπο της αλχημείας: μεταμορφώνοντας τον ήχο των κρουστών, των ηχογραφήσεων περιβάλλοντος, της φωνής αλλά και αυτοσχέδιων πνευστών σε μια μουσική του τέλος αυτού του Κόσμου, όπου ο Ουρανός και η Γη συναντιούνται για να επιστρέψουν στην Αρχή.

Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Εφεντάκης

Εικόνα: βιβλίο αλχημικών εμβλημάτων Atalanta Fugiens, Michael Maier 1617

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand