Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 02.05.2023

Ρόδο όλων των ρόδων

Η αναγέννηση της γης και ο εορτασμός του κύκλου της φύσης παραμένουν άρρηκτα συνδεδεμένοι με τον κύκλο της ίδιας της ζωής. Από τις παγανιστικές τελετές του μακρινού παρελθόντος έως την προχριστιανική Ευρώπη,  το κόκκινο και το μωβ του ρόδου και της βιολέτας, προσομοίαζαν το αίμα και λειτουργούσαν σαν μια αναίμακτη μορφή εξιλέωσης: σύμβολα αναζωογόνησης, αναγέννησης και μνήμης.

Το Μαύρο Ρόδο, στη γοτθική λογοτεχνία και τέχνη συνόδευε σκοτεινούς τραγικούς έρωτες, συμβολίζοντας λατρεία και αφοσίωση. Συμβόλιζε ακόμη τον αποχωρισμό, το τέλος και το πένθος. Σταδιακά όμως, άρχισε να συμβολίζει την υπέρβαση του τέλους, την απελευθέρωση από το παλιό, το ξεκίνημα μιας νέας αρχής, την αναγέννηση. Στην Ιρλανδία το μαύρο ρόδο συμβόλιζε το θάρρος, τη δύναμη και την αντίσταση στους Άγγλους κατακτητές.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς, στην πρώτη συνάντηση για τον Μάη ακολουθεί το τραγούδι του ρόδου, από την αρχαία Ελλάδα και  τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία, έως το σύμβολο των απανταχού αγώνων, αλλά και ομορφιάς, μέσα από το παραδοσιακό τραγούδι της Ιρλανδίας. Με τις φωνές και τους ήχους των Martin Best Ensemble, John Fahey, Pete Seeger, Michael C.O’Laughlin, Dominic Behan, Keith Jarrett, John Mc Cormack, Luciano Berio, Aylu και Ernst Reijseger.

Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Εφεντάκης

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand