Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 18.04.2023

(οίνωψ πόντος | το χρώμα της θάλασσας )

«Το χρώμα εξαπατά συνεχώς», έγραφε στο πρωτοποριακό του βιβλίο η “Αλληλεπίδραση των χρωμάτων” ο Γερμανός εικαστικός και θεωρητικός Josef Albers.

Ως «οίνοπα πόντο», στο χρώμα του μέλανα κρασιού, κόκκινη, χαρακτήρισε τη θάλασσα ο Όμηρος, γεγονός που δίχασε τους φιλόλογους, για το αν ήταν μαύρη και σκοτεινή, ανταριασμένη και αφρισμένη ή η κίνηση της προκαλούσε ζάλη όμοια με το κρασί.

Από την ομηρική αυτή περιγραφή εμπνέεται ο Καναδός συνθέτης ηλεκτρονικής μουσικής Christopher Bissonnette στον δίσκο του “Wine-Dark Sea”, όπου αναπαράγει την σύγχυση του δυτικού κόσμου για την απουσία αναφοράς στο χρώμα μπλε˙ μια φαινομενική αντίφαση που έχει προκαλέσει πολλές εικασίες σχετικά με τη σημασία και την κατανόηση του χρώματος στην αρχαία Ελλάδα. Ακολουθώντας το μοτίβο του χρώματος, οι τίτλοι των κομματιών βασίζονται σε αναφορές σύγχρονων καλλιτεχνών και στις γνώσεις τους για το χρώμα και την εννοιολογική του αλληγορία.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ακολουθεί μια υδάτινη διαδρομή σε θάλασσες σκοτεινά παραπλανητικές, σε ένα κυματισμό ήχων και χρωμάτων, από το ομηρικό ιώδες μέχρι το υπερβατικό μαύρο του Mark Rothko.

Με τους ήχους των Bert Jansch, Bill Connors, Michel Redolfi/Susan Belling/Thomas Bloch, John Mackey/University of Texas Wind Ensemble, Christopher Bissonnett, Morton Feldman και Loren Connors.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Στέλιος Εφεντάκης

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand