Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 06.04.2023

Ryuichi Sakamoto | in memoriam | μέρος_Β : LUNARIS

«Ο θάνατος είναι πάντα καθ’ οδόν, αλλά το γεγονός ότι δεν ξέρεις πότε θα φτάσει φαίνεται να αφαιρεί το πεπερασμένο της ζωής … Είναι αυτή η τρομερή ακρίβεια που μισούμε τόσο πολύ. Αλλά επειδή δεν ξέρουμε, μπορούμε να σκεφτούμε τη ζωή ως ένα ανεξάντλητο πηγάδι…. Πόσες φορές ακόμη θα δεις την πανσέληνο να ανατέλλει; Ίσως είκοσι. Κι όμως, όλα φαίνονται απεριόριστα». (Paul Bowles, The Sheltering Sky)

Το φεγγάρι συμβολίζει, καθώς γεμίζει και αδειάζει, τον κύκλο της αγάπης, της ζωής και του θανάτου. Αυτές τις μέρες ανακοινώθηκε επίσημα ο θάνατος του Ryuichi Sakamoto. Την περασμένη χρονιά, ο Sakamoto κατέγραφε τις εμπειρίες του από τη ζωή με τον καρκίνο στο 4ο στάδιο σε μια μηνιαία στήλη για το λογοτεχνικό περιοδικό Shincho, με τίτλο «Πόσες φορές ακόμη θα δω την πανσέληνο;»

Προς τιμήν των εβδομηκοστών του γενεθλίων, κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο ο δίσκος «A Tribute To Ryuichi Sakamoto: To The Moon And Back».  Μια συλλογή από συνθέσεις του Sakamoto, ξαναδουλεμένα από σύγχρονους καλλιτέχνες και συνεργάτες του, με την επιμέλεια του ιδίου. Αν και οι επιλογές προέρχονται από την τεράστια και ποικίλη εργογραφία του, από διαφορετικούς καλλιτέχνες και διαφορετικές δεκαετίες, υπάρχει μεταξύ τους μια συνοχή: τα ίχνη του Sakamoto είναι διακριτά και διατηρούν με συνέπεια την αρχική  φύση των έργων.

Τη νύχτα με τη ροζ πανσέληνο του Απριλίου, ο παρΑξενος_ελκυστΗς αγαπά να ακούει – μέχρι το φεγγάρι και πίσω – τη μουσική του Ryuichi Sakamoto˙ όπως την αφομοίωσαν οι Lim Giong, David Sylvian, Hildur Guðnadóttir, alva noto, Fennesz, Devonté Hynes /Emily Schubert, The Cinematic Orchestra, Gabrial Wek και 404.Zero.  

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Επαμεινώνδας Φασιανός

Διαδικτυακή ακρόαση: https://www.ertecho.gr/radio/trito/

σχετικα ondemand