Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 31.03.2023

Η «ετεροτοπία» είναι ένας όρος που επινοήθηκε από τον Michel Foucault για να περιγράψει ορισμένους πολιτιστικούς, θεσμικούς και λεκτικούς χώρους που είναι κατά κάποιο τρόπο «άλλοι».

«Οι ετεροτοπίες συνδέονται, ως επί το πλείστον, με χρονικές αποτμήσεις, δηλαδή διανοίγονται προς αυτό που θα μπορούσε να ονομαστεί, για λόγους απλής συμμετρίας, ετεροχρονίες. Η ετεροτοπία αρχίζει να λειτουργεί ολοκληρωμένα όταν οι άνθρωποι έρχονται σε ένα είδος απόλυτης ρήξης με τον παραδοσιακό χρόνο τους. Αναλαμβάνουν να δημιουργήσουν ένα χώρο ψευδαίσθησης που καταδεικνύει ως ακόμη πιο ψευδαισθητικό ολόκληρο τον πραγματικό χώρο, όλες τις χωροθεσίες στο εσωτερικό των οποίων διαχωρίζεται η ανθρώπινη ζωή.» (Michel Foucault, διάλεξη στον Κύκλο Αρχιτεκτονικών Ερευνών, Μάρτιος 1967).

Τον ήχο της Άνοιξης αποτυπώνει στο φασματικό της έργο «Speaking Spaces» η Βρετανίδα συνθέτρια ηλεκτροακουστικής μουσικής Natasha Barett, που χρησιμοποιεί τον χώρο σαν μουσικό όργανο. Ονομάζει τον πολύ πρόσφατο δίσκο της «Heterotopia», τίτλος που υπογραμμίζει το γεγονός ότι ο χώρος δεν είναι μοναδικός και ότι ένας τόπος δεν είναι ποτέ ένα πράγμα˙μια μαρτυρία των ομιλούντων χώρων, μια έρευνα στη γλυπτική και τη χωροταξία του ήχου, με μια παλέτα που περιλαμβάνει musique concrète, ηχογραφήσεις περιβάλλοντος και ηλεκτροακουστική μουσική, σε έναν ήχο οπτικά ζωντανό με απτικές υφές.

Ετεροτυπίες της Άνοιξης απόψε, και ο παρΑξενος_ελκυστΗς περιπλανείται σε κόσμους μέσα σε άλλους κόσμους: σε ήχoυς ανοιξιάτικους, σε τόπους αλλού. Με τις μουσικές των Franz Schubert/Dietrich Fischer Dieskau, Albin Brun/Kristina Brunner, Kaleidoscope String Quartet, Zhou Xuan, Tara Clerkin Trio, Natasha Barett, Arkitekt , Dave Madden, Hania Rani και Robbie Basho.

Παραγωγή-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης
Εικόνα: Drawing With Numbers (Generative art, Daniel Eden)

σχετικα ondemand