Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 24.03.2023

«Από την ώρα που μας βοηθάει η Ελλάς να γίνουμε άνθρωποι, με μια παγκοσμιότητα, πολύ καλώς. Από την ώρα που μας δίδει μια φουστανέλα και μας εμποδίζει να υπάρχουμε με τους άλλους συνανθρώπους, είναι αντιδραστικό. Αν αυτό που λέμε ελληνικό είναι εμπόδιο στο να ενωθούμε με έναν μαύρο, είναι καταδικαστέο. Αν, αντιθέτως, αυτό είναι βοηθητικό για να ενωθούμε με τους άλλους, είναι υπέροχο».
-Μ.Χατζιδάκις

Στο  ζήτημα της ελληνικότητας που έθεσε η γενιά του 30, ως μια δικλίδα που συνδέει την ελληνική ιστορία, τον πολιτισμό και το αποτύπωμα της παράδοσης με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις, ο Μάνος Χατζιδάκις πίστευε σε κείνη που εξαφανίζει τις διαφορές.

Απόψε ο παρΑξενος_ελκυστΗς ψηλαφεί ηχητικά την ευρύτερη ενοποιητική έννοια της ελληνικότητας, μέσα από δυο πρόσφατες διεθνείς ατμοσφαιρικές κυκλοφορίες, που συνδέονται όμως και αναδύονται  από το τοπίο της Ελλάδας:

– Το «Νο.5» της Αμερικανίδας συνθέτριας Christina Vantzou, διαμορφωμένο στο Άνω Κουφονήσι, με τελετουργικά ηχοτοπία όπου η φωνή, το πιάνο και τα ηλεκτρονικά λάμπουν σαν ονειροπολήσεις στο φως της ημέρας.

– Το «Aeolian Mixtape» της Βρετανίδας  Quinta, όπου ζώντας για ένα διάστημα στην Ελλάδα, εμπνεύστηκε να κατασκευάσει χειροποίητες αιολικές άρπες – άρπες που αντηχούν στον άνεμο – και ενσωμάτωσε τον ήχο τους στις ηλεκτροακουστικές και οργανικές της ενορχηστρώσεις.

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

σχετικα ondemand