Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 08.03.2023

Γυναίκες με Φωνή – μέρος Α΄

Musica Femina (Women-made music) ήταν ένα διετές συνεργατικό πρόγραμμα για την ισότητα των φύλων στον πολιτιστικό και καλλιτεχνικό τομέα. Διερευνώντας φεμινιστικά θέματα, αντιμετώπισε την ανάγκη αναθεώρησης της ιστορίας και προέτρεπε στη συλλογική δράση έναντι στις υπάρχουσες δομές ανισότητας. Στην έκθεση που πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη το 2018 συμμετείχαν 100 γυναίκες συνθέτες, από την εποχή της Σαπφούς μέχρι σήμερα. Η ποιήτρια και συνθέτρια Sophie Reyer, δημιούργησε 100 ποιητικά κείμενα για να συμπληρώσει τις σύντομες βιογραφίες των συνθετών. Κατόπιν τα έδωσε σε σύγχρονους συνθέτες, ως κείμενα ή ηχητικά πορτρέτα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων μουσικών έργων και να λειτουργήσουν ως υστερόγραφα στις ζωές ξεχασμένων γυναικών συνθετών. Από αυτό το ποιητικό-μουσικολογικό έργο προέκυψε ένα στιγμιότυπο των γυναικών συνθετών και μια γέφυρα μεταξύ των συνθετικών πρακτικών του παρελθόντος και του παρόντος, το οποίο εκδόθηκε σε μια δισκογραφική εργασία το 2021 με τίτλο «Poetry of Women Composers».

Στη συλλογή «Women With Voices» που κυκλοφόρησε πριν από 30 χρόνια μόνο με γυναικείες φωνές, οι ερμηνεύτριες χρησιμοποιούν με ιδιαίτερο τρόπο τις φωνητικές τους χορδές, κάνοντας τέχνη από τα ελάχιστα: τον θόρυβο, την κραυγή και τον ψίθυρο.

Αυτή την εβδομάδα ο παρΑξενος_ελκυστΗς με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, επικεντρώνεται στη Γυναικεία Φωνή, εξερευνώντας τις ρητές και σιωπηρές πνευματικές της διαστάσεις, σε έναν διαχρονικό μεταφορικά, ηχητικό διάλογο μεταξύ φωνής, λόγου και ποίησης, που εκπορεύεται από – και απευθύνεται – στη Γυναίκα.

Με τους ήχους και τις φωνές των Julie Tippetts, Maggie Nichols, Alquimia, Viv Dogan-Corringham,  Vanessa Mackness, Missy Mazzoli, Cansu Tanrikulu, Sophie Reyer, Susanna Ridler, Julia Lacherstorfer, Joanna Lewis, Caitlin Smith, Melissa Coleman, Kaori Mishii και Pamela Sickney.

Επιμέλεια-Παρουσίαση : Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Δώρα Ιωακειμίδου

σχετικα ondemand