Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 01.02.2023

«πρώτον κινοῦν ἀκίνητον»

Για τον Αριστοτέλη, η κίνηση έχει πάντοτε μεταβατική σημασία, προϋποθέτει ένα κινούν και ένα κινούμενο. Εφόσον κάθε μετασχηματισμός έχει μια αιτία, στην αρχή της αλυσίδας των αιτιών και των αποτελεσμάτων πρέπει να υπάρχει, μια αιτία χωρίς αιτία, η πρώτη αιτία, η μια αρχική πηγή κίνησης χωρίς κίνηση. 

Αυτή η θέση ερμηνεύεται από τον Ιταλό βιολονίστα και συνθέτη Giusto Pio ως εξής: «Ας φανταστούμε τους μηχανισμούς περιστροφής οποιουδήποτε κινητήρα: καθώς κινούμαστε από την περιφέρεια προς το κέντρο, προς τον άξονα του τροχού, η κίνηση μειώνεται. Έτσι, προχωρώντας προς το κέντρο ενός ήχου, η δυναμική αίσθηση μειώνεται, η μέγιστη ενέργεια απελευθερώνεται στη μέγιστη στατικότητα.»

Ο δίσκος του Pio “Motore Immobile”  (Κινητήρας Ακίνητος) είναι η κορωνίδα  της ιταλικής μινιμαλιστικής πρωτοπορίας: ένα μονολιθικό ηχητικό χαλί, μια κομψή άσκηση εγκράτειας – όπου η νότα και η αντήχηση απογυμνώνονται μέχρι την πιο άρρητη ανάγκη.

Αντίθετα, ο αμερικανικός μινιμαλισμός, όπως εκφράζεται από τον πρωτεργάτη του Steve Reich, χρησιμοποιεί επαναλαμβανόμενες μορφές, κανόνες και σταδιακή μετατόπιση φάσης, όπου μια φράση αλλοιώνεται ελαφρώς με την πάροδο του χρόνου. Το έργο του «Different Trains» αποτελεί μια σχεδόν αυτοβιογραφική αφήγηση του Ολοκαυτώματος, που αναμειγνύει τις παιδικές του αναμνήσεις με εκείνες των παιδιών-επιζώντων του Ολοκαυτώματος και τον ήχο τρένων και σειρήνων.

Απόψε ο παράξενος ελκυστής κινείται σε διαδρομές μινιμαλιστικές, πάνω σε ράγες τρένων διαφορετικών, πλαισιωμένος από την τραγουδοποιία του Tom Waits, και την λυρική εμμονή του με την ηχητική ταυτότητα αλλά και συμβολική πολλαπλότητα του τρένου.

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού

Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης

σχετικα ondemand