Μουσικές Αφηγήσεις Άννα Σακαλή
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Μουσικές αφηγήσεις” με την Άννα Σακαλή | 11.12.2022

«Θεία Φώτα-Μνήμες από τη Σμύρνη» του Αλέκου Μηναδάκη

Συμπληρώθηκαν φέτος 100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή η οποία έχει αφήσει τραυματικές  αναμνήσεις όχι μόνο στους Μικρασιάτες που ξεριζώθηκαν από τη γενέθλια γη τους, αλλά και σε όλους τους  Έλληνες.

Ο Αλέκος Μηναδάκης (ηχολήπτης στο Τρίτο Πρόγραμμα για 30 ολόκληρα  χρόνια) μας παρουσιάζει στο βιβλίο του αυτό μια ιστορία με γεγονότα από τη Σμύρνη και το Μπουτζά.  Κείμενα γραμμένα όπως ακριβώς τα διηγήθηκε η θεία του η Φώτα.

«… Λοιπόν, τότε εν καιρώ Τουρκίας στο Τσεσμέ, την πατρίδα της μαμάς, είχαν πάει Τούρκοι, ολόκληρο τάγμα στρατού.  Μόλις τ’ακούσανε οι άνθρωποι, όλοι φοβήθηκαν οι καημένοι … Φεύγανε από τα σπίτια τους και πήγαινα στο πιο γερό στο πιο μεγάλο σπίτι.…  Όπως ήταν μέσα κλεισμένοι οι κακόμοιροι και προσεύχονταν χτυπάει η πόρτα.  – «Εγώ είμαι», λέει ένας Τούρκος. «Με έστειλε ο πασάς.»  Γιατί τον έστειλε εκεί ο πασάς?  Επειδή ρώτησε εκεί τους ντόπιους αν έχουν όμορφα κορίτσια..  Και του λένε του πασά «Έχει μια ωραία κοπελίτσα, μια Κατερίνα, έχει κάτι μαλλιά μέχρι τις φτέρνες της».  Ο πασάς τρελάθηκε.  «Να πάτε να μου τη φέρετε γλήγορα!»…. Πάει ο Τούρκος και λέει στον πασά ότι δεν έρχεται η Κατερίνα.  Θύμωσε αυτός και λέει. «Θα βάλω φωτιά.  Πες τους ότι θα βάλετε φωτιά και θα τους κάψετε όλους μέσα!».

Η Κατερίνα, ρίχνει μια ματιά σε όλους και λέει «Τόσοι άνθρωποι να χαθούνε, να καούνε, τόσα μωρόπαιδα, τόσοι γέροντες για μένα και μόνο?  Με μιας θα πάω, για να σωθούνε όλοι αυτοί, να σωθεί όλος ο κόσμος!  Θα πάω μαμά».

Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή

σχετικα ondemand