Μουσικές Αφηγήσεις Άννα Σακαλή
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Μουσικές αφηγήσεις” με την Άννα Σακαλή | 14.05.2023

Τον Γενικό Διευθυντή του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β&Μ Θεοχαράκη, δόκτωρα Φώτη Παπαθανασίου, φιλοξενεί η Αννα Σακαλή στη συνέχεια του αφιερώματος με αφορμή την πρόσφατη έκδοση του νέου του βιβλίου με τίτλο «Πάρσιφαλ. Η όπερα του Ρίχαρντ Βάγκνερ για τα μυστήρια του Ιερού Δισκοπότηρου». Η καλαίσθητη έκδοση κοσμείται από σπάνιες γκραβούρες και φωτογραφίες της εποχής και περιλαμβάνει το λιµπρέτο της επικής όπερας, σε µετάφραση και πρόλογο του συγγραφέα.

Κεντρικό θέμα του βιβλίου ο μεσαιωνικός θρύλος του Ιερού Δισκοπότηρου, το οποίο αποτέλεσε την πηγή δημιουργίας του μουσικού δράματος του Ρίχαρντ Βάγκνερ « Πάρσιφαλ», την σπουδαιότερη ίσως όπερα του κορυφαίου μουσουργού μετά το περίφημο «Δαχτυλίδι τoυ Νιµπελούνγκ». Εµπνευσµένο από τη µεσαιωνική γραµµατεία του Αρθούρου και τις φιλοσοφικές αναζήτησεις του ίδιου του Βάγκνερ, το έργο παριστά τη διαδροµή του ήρωα για τη σωτηρία της ψυχής του, µέσα από τα µυστήρια του Δισκοπότηρου, που φέρει την δύναµη της επανένωσης του ανθρώπου µε το θεϊκό. Για αυτή τη διαδρομή του ήρωα αλλά και την φιλοσοφική και ιστορική διάσταση του μύθου του Ιερού Δισκοπότηρου καθώς για την συμβολή του στο Δυτικό Πολιτισμό, μιλάει ο συγγραφέας στην Αννα Σακαλή.

Η συζήτηση πλαισιώνεται μουσικά με χαρακτηριστικά αποσπάσματα από την Όπερα.

Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή

σχετικα ondemand