Μουσικές Αφηγήσεις Άννα Σακαλή
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Μουσικές αφηγήσεις” με την Άννα Σακαλή | 26.11.2023


Την θεατρική  παράσταση «Grippe Morale – Μαρία Κάλλας: τελευταία πράξη» της Ομάδας Παραστατικών Τεχνών προΤΑΣΗ, που ανεβαίνει το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023, στην Οικία Αγγελου & Λητώς Κατακουζηνού (Λεωφ. Βασιλίσσης Αμαλίας 4, Σύνταγμα) με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση της Μαρίας Κάλλας, μας συστήνει η Αννα Σακαλή, στην εκπομπή «Μουσικές Αφηγήσεις».


Πρόκειται για μία νέα σκηνική πρόταση της Ομάδας – η 45η κατά σειρά – και  αποτελεί μία  ανθρωποκεντρική προσέγγιση της ηρωίδας, πάνω σε εξόχως προβεβλημένα γεγονότα της ζωής της Κάλλας. Εστιάζει στα «μικρά» και τα «ελάχιστα» μιας καθημερινότητας με την πατίνα της απέραντης μοναξιάς που την διακατείχε ως το τέλος.

Την συγγραφή και σκηνοθεσία του έργου υπογράφει ο Δημήτρης Φοινίτσης και η Ηλιάνα Μπάρδη την εικαστική παρέμβαση, ενώ το κείμενο αποδίδει ιδανικά η ηθοποιός Ολύνα Ξενοπούλου.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Ξημερώματα 16ης Σεπτέμβρη 1977. Η Μαρία Κάλλας αποτραβηγμένη στο παρισινό διαμέρισμά της, διανύει τις τελευταίες ώρες της ζωής της. Μια ένδοξη ζωή παρελαύνει -αποσπασματικά- εμπρός μας μέσα από γνωστά και άγνωστα στιγμιότυπα ενός πολυκύμαντου βίου, εμποτισμένα με ισχυρότατες δόσεις μυθοπλασίας. Δίχως ίχνος νοσταλγίας, η Μαρία μονολογεί απευθυνόμενη στον (αόρατο) Toy, αγαπημένο της τετράποδο φίλο -τον «μόνο πιστό» όπως επισημαίνει. Ξεφυλλίζει τα βιβλία συνταγών που -επί χρόνια- διατηρούσε μανιωδώς, σιγοψιθυρίζει το αγαπημένο της τραγούδι από την «πιο γλυκιά ελληνική φωνή» που της χάρισε δώδεκα δίσκους όταν τη συνάντησε στα ωραία (πρώτα) χρόνια του Ωνάση, διαβάζει (στα ιταλικά) ποιήματα που της αφιέρωσε ο Παζολίνι, στρώνει το τραπέζι για λίγους κι εκλεκτούς φίλους ώσπου η πραγματικότητα να μπερδευτεί ολότελα με το χθες και η κατάρρευση να της στερήσει τον λόγο. Μια ασυνήθιστη ζωή σε μια συνηθισμένη νύχτα. Την τελευταία πριν την προδώσει -μια για πάντα!- η καρδιά της. Αποσπάσματα από αξιοσημείωτες ερμηνείες της Μαρίας Κάλλας, που διατρέχουν την καλλιτεχνική διαδρομή της, ακούγονται στην εκπομπή. 


Παραγωγή-παρουσίαση: Άννα Σακαλή


σχετικα ondemand