Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023


Ο νεoκλασικός/avant garde ανθρωπισμός στο album “Philanthropy” του Hauschka (1/2)


Το νέο album του Hauschka “Philanthropy” παρουσιάζει και αναλύει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Ο Hauschka, –το ψευδώνυμο με το οποίο έχει επιλέξει να είναι γνωστός ο Volker Bertelmann, είναι ένας Γερμανός μουσικός με πολύ ιδιαίτερη διαδρομή. Σπούδασε πιάνο από οκτώ ετών, στην εφηβεία του συμμετείχε ως τραγουδιστής σε rock συγκροτήματα και αργότερα σχημάτισε με έναν ξάδελφο του ένα hip-hop δίδυμο. Ήδη όμως από τότε που μετοίκησε από την μικρή πόλη όπου μεγάλωσε στην Κολονία και στη συνέχεια στο Ντίσελντορφ είχε θυμηθεί την πρώτη αγάπη του, το πιάνο και επέστρεψε σε αυτό αλλά με διαφορετικό πλέον τρόπο. Επικεντρώθηκε στο προετοιμασμένο πιάνο και στις πολλές περισσότερες δυνατότητες που του έδινε εκφραστικά.



Συνδυάζοντας αυτή την εκδοχή του οργάνου του με synthesizers ο Hauschka κυκλοφόρησε το πρώτο album του το 2004 και ο υβριδικός αυτός ήχος του τον καταξίωσε αμέσως ως επιφανές μέλος της ηλεκτρονικής σκηνής της Γερμανίας. Ακολούθησαν πολλοί δίσκοι στους οποίους όμως προοδευτικά το ύφος του άρχισε να αλλάζει καθώς «ανακάλυψε» την κλασική παιδεία του και επηρεαζόταν όλο και περισσότερο από αυτήν. Η κατάληξη ήταν η διαμόρφωση ενός όχι απλά προσωπικού πια αλλά μοναδικού ύφους που ισορροπεί με έμπνευση και φαντασία ανάμεσα στο νεοκλασικό ιδίωμα και την avant garde.

Δεν είναι συμπτωματικό ότι την ίδια εποχή άρχισε να συνθέτει και κινηματογραφική μουσική. Τα soundtracks τον απασχολούν όλο και περισσότερο και η αγάπη και η προσοχή που επενδύει σε αυτά τιμήθηκε το 2022 με το Οσκαρ Ορχηστρικής Μουσικής για την τηλεοπτική ταινία “All Quiet On The Western Front”, επίσημη συμμετοχή της Γερμανίας στα περυσινά Οσκαρ.

Με αυτές τις εμπειρίες και επίσης πολλές εκλεκτές συνεργασίες ως εφόδια και απόλυτα ώριμος πια στα πενήντα πέντε του, πριν λίγο καιρό κυκλοφόρησε το δέκατο έβδομο κατά σειρά album του “Philanthropy“.



Ο Hauschka έχει πλέον φτάσει την ιδιοσυγκρασιακή μέθοδο του σε επίπεδο τελειότητας με απλούς, επαναληπτικούς και αβίαστα όμορφους μελωδικούς πυρήνες οι οποίοι όμως αναπτύσσονται εξαιρετικά πρωτότυπα ή και απροσδόκητα. Το album διαπνέεται από μια συγκροτημένη φιλοσοφική θεώρηση όπως αυτή εκφράζεται από την κυριολεκτική σημασία του τίτλου “Philanthropy”, την ουσιαστική δηλαδή και δίχως όρια αγάπη για τον άνθρωπο, ειδικά στην τόσο δύσκολη εποχή μας, μετά τις δοκιμασίες της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας.



Στο “Philanthropy” ο πηγαίος μελωδισμός του Hauschka μετασχηματίζεται σε έναν διαχρονικό, με τις ρίζες του στο παρελθόν αλλά ταυτόχρονα απόλυτα σημερινό, ηχητικό κόσμο. Το “Philanthropy” είναι ένας δίσκος κόσμημα για την μουσική του σήμερα υπεράνω και ανεξαρτήτως ιδιωμάτων στον οποίο ο Hauschka αποτυπώνει με αγάπη και ενσυναίσθηση τα ανθρώπινα πάθη για να τα εκφράσει στη συνέχεια με γνήσια ομορφιά.


σχετικα podcasts