Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

«Σας αρέσει ο Μπραμς;»-Οι σονάτες του για βιολί, σε υποδειγματικές ερμηνείες, στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» με τον Θάνο Μαντζάνα.

Το album «Brahms Violin Sonatas» των Bella Hristova και Michael Houstoun που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την έγκριτη νεοζηλανδική εταιρεία Rattle Records θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας. Οι σονάτες για βιολί του Γιοχάνες Μπραμς (1833-1897) είναι από τα πλέον δημοφιλή έργα του ρεπερτορίου της μουσικής δωματίου και όχι συμπτωματικά καθώς, κατά γενική ομολογία, είναι από τα πλέον αντιπροσωπευτικά όχι μόνο της τεχνοτροπίας αλλά και του πνεύματος του μεγάλου συνθέτη. Είναι αυτό ακριβώς το τελευταίο στοιχείο που δεν έχει καταφέρει να συλλάβει και να αποδώσει το πλήθος των ζωντανών και ηχογραφημένων εκτελέσεων τους τους.

Η Βουλγαροαμερικανίδα διεθνώς καταξιωμένη σολίστ του βιολιού Bella Hristova ειδικεύεται στο σύγχρονο ρεπερτόριο χωρίς όμως να παραμελεί καθόλου το κλασικό. Ο Michael Houstoun δραστηριοποιείται εξίσου ως σολίστ, στην ορχηστρική μουσική και την μουσική δωματίου αλλά και σαν μαέστρος και είναι ο πλέον διακεκριμένος πιανίστας της Νέας Ζηλανδίας. Η πρώτη αποδίδει υποδειγματικά τις τρεις σονάτες για βιολί του Μπραμς με τον δεύτερο όχι απλά να συνοδεύει αλλά αληθινά να συμπράττει μαζί της. Έτσι έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε όπως τους αρμόζει την Πρώτη σονάτα για βιολί σε σολ μείζονα με τις πηγαίες και πλούσιες μελωδίες της, την τρυφερή και ευαίσθητη Δεύτερη σε λα μείζονα και την ορμητική και πολύ απαιτητική Τρίτη σε ρε ελάσσονα στην οποία κυριαρχεί το έντονο ρυθμικό στοιχείο, αυτό ακριβώς δηλαδή που διαφοροποιεί τον Μπραμς από τους υπόλοιπους συνθέτες του ρομαντισμού.

«Σας αρέσει ο Μπραμς;» ήταν η καθόλου ρητορική ερώτηση με την οποία η Γαλλίδα συγγραφέας Φρανσουάζ Σαγκάν τιτλοφόρησε το εμβληματικό μυθιστόρημα της που εκδόθηκε το 1960 και ένα χρόνο αργότερα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σκηνοθεσία Ανατόλι Λίτβακ. Όταν πρόκειται για τις σονάτες του για βιολί στην άριστη απόδοση των Bella Hristova και Michael Houstoun, οι πραγματικοί μουσικόφιλοι (ακόμα και αν δεν είναι εξοικειωμένοι με το έργο του σπουδαίου Γερμανού μουσουργού) δεν μπορεί παρά να απαντήσουν εμφατικά «Ναι».

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts