Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Το «Tomo» του Peter Hobbs στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» την Πέμπτη 24 και την Παρασκευή 25 Αυγούστου

Το album του Peter Hobbs «Tomo» που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την πλέον έγκριτη νεοζηλανδική δισκογραφική εταιρεία, την Rattle Records θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Ο Νεοζηλανδός συνθέτης Peter Hobbs δραστηριοποιείται στον χώρο των πολυμεσικών έργων ι χρησιμοποιώντας κυρίως ηλεκτρονικά όργανα και μέσα αλλά κάθε άλλο παρά αποκλειστικά. Το «Tomo» γράφτηκε για την ομότιτλη παράσταση χορού του Gabriel Thomas και παρουσιάστηκε από την Atamira Dance Company.

Το «Tomo»  βασίζεται και αφηγείται με τον δικό του τρόπο έναν πανάρχαιο κοσμογονικό μύθο των αυτοχθόνων της Νέας Ζηλανδίας, των Μαορί. Ένα θηλυκό πλάσμα που είναι ταυτόχρονα κόρη, αδελφή και μητέρα στον χώρο του ιερού διασχίζει τον ατέρμονα χρόνο. Κυκλοφορεί δύο πνεύματα – προγόνους του ανθρωπίνου είδους που όταν τελικά τους γεννά το ένα πηγαίνει στον κόσμο των ζώντων και το άλλο κατευθύνεται σε εκείνο των νεκρών.

Το έργο κινείται στον ευρύτατο χώρο της  ambient με έμφαση στην πιο dark πλευρά της. Για την ηχογράφηση του χρησιμοποιήθηκαν modular synthesizers, ντραμς, τρομπέτα, η οκαρίνα των Μαορί που ονομάζεται p ̄ut ̄orino και βιολοντσέλο καθώς και ήχοι περιβάλλοντος από τα σπήλαια της περιοχής Waitakere όπου ο Peter Hobbs συνέθεσε το έργο.

Το «Tomo» είναι ένα υποβλητικό έργο σχεδόν τελετουργικού χαρακτήρα που εξερευνά και αξιοποιεί την μουσική αλλά και την προφορική παράδοση των Μαορί αναζητώντας απαντήσεις στα αρχέγονα και θεμελιώδη ερωτήματα της ύπαρξης.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts