Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Ο Γιώργος Κουρουπός φέρνει το μέλος στην ποίηση στο άλμπουμ «Αρχή του κόσμου πράσινη» και στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος» με τον Θάνο Μαντζάνα.

Το άλμπουμ του Γιώργου Κουρουπού «Αρχή του κόσμου πράσινη» το οποίο κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό και εγκαινιάζει την συνεργασία του συνθέτη με την έγκριτη δισκογραφική εταιρεία Subways Music θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Καταξιωμένος συνθέτης ο Γιώργος Κουρουπός έχει ασχοληθεί με ένα μεγάλο εύρος μορφής και φόρμας αλλά αγαπά ιδιαίτερα το να μελοποιεί ποίηση και επιδίδεται σε αυτό επί μακρόν και εις βάθος. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το «Αρχή του κόσμου πράσινη» που επίκεντρο του είναι μελοποιήσεις δεκατεσσάρων ποιημάτων του Οδυσσέα Ελύτη αλλά περιλαμβάνει επίσης και μελοποιήσεις ποιημάτων της Σαπφούς, του Αρχίλοχου, του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Ερμηνευτής είναι ο κορυφαίος Ελληνας βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος εκτός από τρία τραγούδια που ερμηνεύει η εκλεκτή μεσόφωνος Αρτεμις Μπόγρη. Τους συνοδεύουν
δύο εξαίρετοι σολίστ του πιάνου, αντίστοιχα ο Θανάσης Αποστολόπουλος και ο Γιάννης Τσανακαλιώτης.

Ο τρόπος που μελοποιεί την ποίηση σε αυτή την περίσταση ο Γιώργος Κουρουπός επί της ουσίας δεν είναι παρά η φόρμα του lieder. Πρόκειται όμως για ένα lieder που δεν βασίζεται μόνο στην μεγάλη ρομαντική παράδοση του ιδιώματος αλλά κατέχει και την μουσική του εικοστού αιώνα καθώς το υπογράφει ένας άξιος μαθητής του μεγάλου Γάλλου νεωτεριστή Ολιβιέ Μεσιάν.

Ο Γιώργος Κουρουπός έχει μελοποιήσει και αρκετές άλλες φορές ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη με την επιμέλεια μάλιστα της διαχειρίστριας του έργου του ποιητή, της ποιήτριας Ιουλίτας
Ηλιοπούλου, η οποία επιμελείται καλλιτεχνικά την παραγωγή του δίσκου. Όχι μόνο γνωρίζει σε βάθος την ποίηση του Ελύτη αλλά και η πηγαία μελωδικότητα της γραφής του συνάδει με τον λυρισμό του Ελυτικού ποιητικού λόγου. Φωτίζει ακόμα περισσότερο τον πλημμυρισμένο από τον ήλιο του Αιγαίου ποιητικό λόγο του Οδυσσέα Ελύτη. Αντίστοιχα προσεγγίζει με ξεχωριστό τρόπο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ποίησης του Αρχίλοχου, του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Κωνσταντίνου Καβάφη.

Όπως ήταν φυσικό όμως ο Γιώργος Κουρουπός δεν μπορούσε παρά να εμπιστευθεί τον γυναικείο ποιητικό λόγο της Σαπφούς σε μια γυναικεία φωνή, εκείνη της μεσοφώνου Αρτέμιδος Μπόγρη. Απέδωσε πολύ όμορφα την ιδιαίτερα λιτή, κάποτε ακόμα και υπαινικτική, προσέγγιση του συνθέτη στην λυρική αλλά στο βάθος και αρκετά μελαγχολική ποίηση της Σαπφούς.

Το άλμπουμ «Αρχή του κόσμου πράσινη» δείχνει το πως ο Γιώργος Κουρουπός προσεγγίζει το έργο τεσσάρων ποιητών και μιας ποιήτριας, όλων πολύ διαφορετικών μεταξύ τους, με σεβασμό, αναδεικνύοντας τον λόγο τους με έμπνευση και υψηλή αισθητική.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts