Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023

Η ήρεμη ομορφιά  στο άλμπουμ  «On Giacometti» της Hania Rani στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος».

Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7-7-23, στις 18.00

Το τέταρτο album της Hania Rani «On Giacometti» θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας. 

Το έργο  κυκλοφόρησε σε ψηφιακή μορφή τον Φεβρουάριο και σε CD τον Μάιο από την βρετανική Gondwana Records.

H Hania Rani που το πλήρες όνομα της είναι Hanna Raniszewska γεννήθηκε στην Πολωνία και σπούδασε μουσική στο μουσικό σχολείο του Γκντασκ και στη συνέχεια στο Μουσικό Πανεπιστήμιο Σοπέν στη Βαρσοβία. Αν και η παιδεία της είναι αυτή της κλασικής πιανίστριας ήδη από την εφηβική ηλικία σχημάτισε το δικό της jazz τρίο.

Δεν είναι παράξενο λοιπόν ότι υπέγραψε συμβόλαιο με μια από τις πιο έγκριτες νέες αγγλικές jazz εταιρείες, την Gondwana Records.   Ο πρώτος δίσκος της «Esja» κυκλοφόρησε το ’19, ήταν αμιγώς πιανιστικός και απέσπασε τις πλέον εγκωμιαστικές κριτικές για την συνθετική και την αυτοσχεδιαστική της ικανότητα. Ακολούθησαν το «Home» το ’20 και το «Music For Film And Theatre»  το ’21.

Το  άλμπουμ «On Giacometti» ξεκίνησε από την πρόσκληση της σκηνοθέτριας Susanna Fanzun να γράψει την μουσική για ένα ντοκιμαντέρ της με θέμα την ζωή και το έργο του σπουδαίου Ελβετού ζωγράφου Αλμπέρτο Τζακομέτι και της οικογένειας του. Την αποδέχθηκε και για να συνθέσει την μουσική υπέβαλλε τον εαυτό της σε μια πολύ παράξενη δημιουργική συνθήκη. Νοίκιασε ένα σπίτι σε ένα μικρό, απομονωμένο χωριό στα ελβετικά βουνά, κοντά στην περιοχή όπου γεννήθηκε ο Τζιακομέτι. Εμεινε εκεί σχεδόν έναν ολόκληρο χειμώνα με τις καιρικές συνθήκες να την περιορίζουν ακόμα περισσότερο στο μικρό σπίτι – στούντιο της.  

Αναγκαστικά επέστρεψε στο πρώτο και κύριο εκφραστικό μέσο της, το πιάνο. Οι συνθέσεις της για το «On Giacometti» χαρακτηρίζονται από αυτοσχεδιαστικές μελωδίες και πολύ απλές αρμονίες και δομές. Kυριότερη επίδραση της ήταν η εκκωφαντική σιωπή του περιβάλλοντος όπου βρισκόταν, αυτού των ελβετικών βουνών. Η γραφή της στράφηκε αποφασιστικά προς τα ηχοτοπία και ισορροπεί ανάμεσα στην, αναπόφευκτα ίσως, κυριότερη επιρροή της από την κλασική μουσική, τα πιανιστικά έργα του μεγάλου ομοεθνή της  Φρεντερίκ Σοπέν με την αβίαστη μα και ακατανίκητη ομορφιά του λιτότατου ύφους και, την ελευθερία του jazz αυτοσχεδιασμού σε ένα φόντο. Το «On Giacometti» είναι μια ακόμα, πιο ισχυρή από όλες τις προηγούμενες απόδειξη του εξαιρετικά μεγάλου, ακόμα και εκρηκτικού, συνθετικού και εκτελεστικού ταλέντου της Hania Rani, μιας δημιουργού που θα μας απασχολήσει ακόμα περισσότερο στα επόμενα χρόνια.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts