Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Τα σολιστικά έργα για κρουστά του πρωτοπόρου John Bergamo

Μετάδοση: Πέμπτη 11 και Παρασκευή 12-5-23, στις 18.00  

Το album «Ring: Bergamo solo percussion works» του Justin DeHart  που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό από την νεοζηλανδική Rattle Record θα παρουσιάσει και θα αναλύσει ο κριτικός μουσικής Θάνος Μαντζάνας.

Ο John Bergamo (1940 – 2013) ήταν ένας πολύ σημαντικός Αμερικανός εκτελεστής κρουστών και συνθέτης. Με κλασική μουσική παιδεία σπούδασε επίσης τα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους κρουστά όλων σχεδόν των περιοχών της Ινδίας, εισήλθε στον χώρο της avant garde τόσο ως εκτελεστής όσο και ως συνθέτης, συνεργάστηκε ακόμα και με μουσικούς του rock όπως ο Frank Zappa ενώ επίσης είχε πολύ σημαντικό εκπαιδευτικό έργο καθώς δίδαξε κρουστά στο Ινστιτούτο Τεχνών της Καλιφόρνια από την ίδρυση του το 1970 και για τριάντα πέντε συναπτά χρόνια.

Ο κατά πολύ νεότερος Justin DeHart είναι επίσης Αμερικανός εκτελεστής των κρουστών που, όπως και ο John Bergamo, σπούδασε και τα ινδικά κρουστά και μάλιστα με υποτροφία στην ίδια την ασιατική χώρα. Το έργο του Bergamo του το γνώρισε  ο μαθητής του πρώτου και δικός του δάσκαλος Daniel Kennedy. Αργότερα όμως γνώρισε και ο ίδιος τον Bergamo και μαθήτευσε δίπλα του έχοντας έτσι την ευκαιρία να εμβαθύνει ακόμα  περισσότερο στην τεχνική του παιξίματος με γυμνά χέρια και όχι με μπαγκέτες που ήταν στο επίκεντρο της προσέγγισης του Bergamo στα κρουστά.

Έτσι, έχοντας πια καταξιωθεί ακόμα και εκτός ΗΠΑ, με έναν πολύ μεγάλο αριθμό συνεργασιών με μουσικούς από πολλά ιδιώματα και έχοντας λάβει αρκετές τιμητικές διακρίσεις, αποφάσισε να ηχογραφήσει όλα τα έργα του John Bergamo για σόλο εκτελεστή κρουστών και αφιέρωσε το «Ring: Bergamo solo percussion works» στον πρώτο δάσκαλο και μέντορα του, τον Daniel Kennedy.

Το πρώτο μουσικό όργανο της ανθρωπότητας ήταν τα κρουστά και μάλιστα τα αυτοσχέδια και ο ρυθμός ήταν για τον άνθρωπο κάτι πολύ πιο ενστικτώδες από την μελωδία, επίσης προηγήθηκε αυτής κατά χιλιάδες χρόνια. Ο John Bergamo όχι μόνον αντιλαμβανόταν και προσέγγιζε τα κρουστά τόσο με τον ρυθμικό όσο και με τον μελωδικό ρόλο τους αλλά και τα έβλεπε σαν μιαν ιδιότυπη ορχήστρα. Γνωρίζοντας σε βάθος και έχοντας κατανοήσει πλήρως την πρωτοποριακή τεχνοτροπία του και τις ιδιαιτερότητες της ο Justin DeHart κατάφερε να αποδώσει στο άλμπουμ «Ring: Bergamo solo percussion works» όλα τα έργα του για σόλο εκτελεστή κρουστών με εναργή και υποδειγματικό τρόπο.

Κείμενα-παραγωγή-παρουσίαση: Θάνος Μαντζάνας

σχετικα podcasts