Κριτικός Λόγος Θάνος Μαντζάνας
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

Κριτικός Λόγος | Μ. Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

To ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου «Passiones Domini» της Μαγδαληνής Καλοπανά στην εκπομπή «Κριτικός Λόγος»

Μία διαφορετική προσέγγιση στη λατρευτική μουσική για τη Μεγάλη Εβδομάδα παρουσιάζεται στην εκπομπή  «Κριτικός Λόγος». Η σολίστ του εκκλησιαστικού οργάνου, μουσικολόγος και ερευνήτρια Μαγδαληνή Καλοπανά δέχθηκε πρόθυμα  την πρόσκληση του Θάνου Μαντζάνα να παρουσιάσει ένα ρεσιτάλ με περιεχόμενο έργα που η θεματολογία και η φύση τους σχετίζεται με την Εβδομάδα Των Παθών.  Το ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου ηχογραφήθηκε ζωντανά, χωρίς επιπλέον παρεμβάσεις στο στούντιο και αποκλειστικά για τους ακροατές και τις ακροάτριες του Τρίτου Προγράμματος.

Μια μουσική διαδρομή, σε διαφορετικές περιόδους και τάσεις, από το μπαρόκ των Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και Γιόχαν Πάχελμπελ στο φημισμένο Adagio του Τομάζο Αλμπινόνι και  στις συνθέσεις δύο Ελλήνων συνθετών, του Νικολάου Χαλικιόπουλου – Μάντζαρου και του Θεμιστοκλή Σερμιέ, που μεταγράφουν με δυτικό πολυφωνικό τρόπο ένα ορθόδοξο βυζαντινό τροπάριο, έως  δύο πιο σύγχρονους δημιουργούς, τον Ελληνοιταλό Μάρκο Σοφιανόπουλο και τον Ούγγρο Ιστβαν Κολός. Όλα με το μαγευτικό, ατμοσφαιρικό και υποβλητικό εύρος ηχοχρωμάτων του εκκλησιαστικού οργάνου που, ανεξάρτητα από την δυτική προέλευση του, προσδίδει μια ιδιαίτερη κατανυκτική διάθεση στην υμνολογία των Παθών Του Κυρίου. Ευχαριστούμε θερμά την Μαγδαληνή Καλοπανά που με το ταλέντο και την δεξιοτεχνία της μας χάρισε αυτή την σπάνια μουσική μέθεξη.

Ηχογράφηση – τεχνική επιμέλεια Αργύρης Παντελιάδης

σχετικα podcasts