Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Η Μαρία Κάλλας στην κουζίνα

Κύκλος 1, επεισόδιο 16: Η Μαρία Κάλλας στην κουζίνα

Μπορείς να κάνεις εικόνα τη Μαρία Κάλλας στην κουζίνα; Να δεις τη Ντίβα, που μάγευε με τη φωνή της τα πλήθη στην Όπερα, να πιάνει και την κουτάλα για να μαγειρέψει το φαγητό της ημέρας; Να διαβάζει βιβλία μαγειρικής; Και τι να έτρωγε, άραγε; 
Ψάχνω για απαντήσεις στις κατσαρόλες και τα βιβλία.

«Η Κάλλας προτιμούσε, εκτός από τα στρείδια που δεν έλειπαν ποτέ, ένα φιλέτο γλώσσας, τον αστακό, και την πεντανόστιμη τούρτα σοκολάτας». Η ίδια «υπήρξε γυναίκα, φωνή, μύθος, αλλά και γερό πιρούνι» και αρκετά καλή μαγείρισσα». Συνεχίζω την ανάγνωση για τη μυθική αυτή γυναίκα: «Το να μαγειρεύει κανείς ωραία- είχε εκμυστηρευτεί κάποτε η Μαρία Κάλλας- είναι σαν να δημιουργεί. Σε αυτόν που αρέσει να μαγειρεύει, αρέσει και να επινοεί», διαβάζω στο βιβλίο «Η Ντίβα στην Κουζίνα». Είναι η «άγνωστη συλλογή συνταγών» της, από τις εκδόσεις Αίολος.

Πάω στην κουζίνα κι εγώ. Ξεφυλλίζω το βιβλίο, στέκομαι στα ιδιόχειρα σημειώματα της Μαρίας Κάλλας και βρίσκω μία από τις συνταγές του μπάτλερ της, Φερούτζιο Μετζάντρι. Ετοιμάζω την κατσαρόλα. Η Ντίβα μας υποδέχεται στην κουζίνα της. Βάζω δυνατά τη μουσική και ξεκινάω τη μαγειρική.

Νιόκι α λα παριτζίνα

Τα υλικά για 4 άτομα:

  • 200 γρ. αλεύρι
  • 6 αυγά
  • 100 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
  • 200 γρ βούτυρο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 6 ποτήρια γάλα
  • αλάτι

Η συνταγή:

Βάζουμε σε μία κατσαρόλα 3 ποτήρια γάλα με 100 γρ. βούτυρο και λίγο αλάτι. Όταν πάρουν βράση, προσθέτουμε το αλεύρι (λιγότερο από δύο κουταλιές) και ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να πήξει το μείγμα και να ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και όταν γίνει χλιαρό, ρίχνουμε μέσα ένα, ένα τα αυγά και τη μισή παρμεζάνα.  Με το μείγμα αυτό πλάθουμε τα νιόκι σε μέγεθος καρυδιού και τα ρίχνουμε σε νερό που βράζει. Όταν ανέβουν στην επιφάνεια., τα βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε ένα βουτυρωμένο πυρίμαχο σκεύος.
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μορνέ με τον εξής τρόπο: Βάζουμε σ΄ ένα κατσαρολάκι 50 γρ. βούτυρο να λιώσει, ρίχνουμε 2 κουταλιές αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα ξύλινο κουτάλι, μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η σάλτσα. Την κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα.
Σκεπάζουμε τα νιόκι με τη σάλτσα, ρίχνουμε από πάνω την παρμεζάνα που περίσσεψε, με κομματάκια βούτυρο και τα βάζουμε στο φούρνο για 20 λεπτά.

«Η Ντίβα στην Κουζίνα» Η άγνωστη συλλογή συνταγών της Μαρίας Κάλλας, Εκδόσεις Αίολος


“Συνταγές του Κόσμου”

Μία ιστορία, μία σκηνή φαγητού μέσα από ένα βιβλίο. Βάζουμε την ποδιά και μαγειρεύουμε τα φαγητά και τις ιστορίες τους. Η λογοτεχνία μπαίνει στην κουζίνα και οι συνταγές του κόσμου μοσχομυρίζουν μόνο στο ERTεcho!

Έρευνα και παρουσίαση: Δήμητρα Κακαουνάκη
Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Κασελάκης  

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr