Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Κεφτεδάκια, σουτζουκάκια …και επικίνδυνες μαγειρικές

Κύκλος 1, επεισόδιο 15: “Επικίνδυνες Μαγειρικές”

Στο δέκατο πέμπτο podcast αφήνουμε τον Ανδρέα Στάικο να μας συμπαρασύρει σε λεπτά παιχνίδια μαγειρικής και σχέσεων.

Με το βιβλίο του “Επικίνδυνες μαγειρικές”, μέσα από τον κόσμο των γεύσεων μας παρασύρει σε μαιάνδρους από ερωτικές ίντριγκες, διαποτισμένες από την ελευθεριότητα και τη λεπτολογία του 18ου αι. Μέσα σε δεκαεφτά γεύματα χτίζει μία σύγχρονη αθηναϊκή ιστορία, οικεία, ελαφριά, θεατρική, αστεία και παιγνιώδη που αφηγείται τα ερωτοπαίγνια της Νανάς με τους δύο εραστές της, τον Δημήτρη και τον Δαμοκλή. Μέσα σε δεκαεφτά κεφάλαια μας καλεί να αντιμετωπίσουμε τη γαστρονομία όχι μόνον ως μία τέχνη και μία απόλαυση καθ’ εαυτές αλλά ως τον προθάλαμο, τον προϊδέαση ή τη μεταφορά άλλων αισθησιακών απολαύσεων.

Πάμε τώρα στην κουζίνα του συγγραφέα να φτιάξουμε …από λίγο κιμά και τα δύο.

Πρώτα τους Κεφτέδες.

Πλάθουμε σε μπαλάκια διαμέτρου 3 εκατοστών ένα μείγμα αποτελούμενο από 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο, 3-4 φέτες ψίχα μπαγιάτικου ψωμιού, προηγουμένως βρεγμένου, στραγγισμένου και πολτοποιημένου ¼ της κούπας ελαιόλαδο, 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη, 4-5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο, 3-4 κλωνάρια μαϊντανό ψιλοκομμένα, μισή φούχτα ξεραμμένα φύλλα δυόσμο τριμμένο και κονιορτοποιημένο ανάμεσα σε δύο παλάμες, αλάτι και πιπέρι.

Αλευρώνουμε τα μπαλάκια κι τηγανίζουμε στο ελαιόλαδο, σε μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσουν ένα σκούρο ξανθοκάστανο χρώμα.

Να και τα σουτζουκάκια που προτείνει ο συγγραφέας:

Πλάθουμε σε μικρούς κυλίνδρους μήκους 6 εκατοστών και διαμέτρου 2 ½ εκατοστών ένα μείγμα αποτελούμενο από 500 γραμμάρια κιμά μοσχαρήσιο, 3-4 φέτες ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, προηγουμένως βρεγμένου στραγγισμένου και πολτοποιημένου, ¼ της κούπας ελαιόλαδο, 5 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο και 1 ½ κουταλιά της σούπας κύμινο. αλάτι και πιπέρι.

Αλευρώνουμε και τηγανίζουμε ελαφρώς.

Εμβαπτίζουμε τα σουτζουκάκια στη χύτρα, όπου προηγουμένως έχουν πάρει βράση 2 κούπες νερό, 1 κούπα χυμός φρέσκιας ντομάτας, ¼ της κούπας ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι.

Βράζουν σε μέτρια φωτιά, επί 20 λεπτά της ώρας. Σερβίρονται με πιλάφι που νοστιμεύει αναμειγνυόμενο με τη σάλτσα.

Καλή όρεξη!

Επικίνδυνες μαγειρικές 

Ανδρέας Στάικος 

Εκδόσεις άγρα 


“Συνταγές του Κόσμου”

Μία ιστορία, μία σκηνή φαγητού μέσα από ένα βιβλίο. Βάζουμε την ποδιά και μαγειρεύουμε τα φαγητά και τις ιστορίες τους. Η λογοτεχνία μπαίνει στην κουζίνα και οι συνταγές του κόσμου μοσχομυρίζουν μόνο στο ERTεcho!

Έρευνα και παρουσίαση: Δήμητρα Κακαουνάκη
Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Κασελάκης  

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr