Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Το Μαύρο Τραγούδι της Μασσαλίας και οι πιπεριές “α λα ρουμαίν”

Κύκλος 1, επεισόδιο 9: Συνταγές του κόσμου μέσα από τα βιβλία. Ένας οδηγός μαγειρικής για ονειροπόλους.

Στο ένατο podcast βάζουμε ποδιά και φιλοξενούμε στην κουζίνα μας τον Ζαν-Κλωντ Ιζζό και το βιβλίο «Η Τριλογία της Μασσαλίας».| Γεννημένος στη Μασσαλία από πατέρα Ιταλό και μητέρα Ισπανίδα, ο Ιζζό χάρισε στην πόλη του ένα μύθο και μια τριλογία για όλα αυτά που συμβαίνουν εκεί. Για το λιμάνι και τους ανθρώπους, για τα κορίτσια και τους δρόμους. Νουάρ ιστορίες και ο ήρωας γεμάτος αμφιβολίες για τον εαυτό του, πάντα αποφασισμένος να φτάσει ως το τέλος, συνεχίζει την περιπλάνηση. Ιστορίες ανθρωπιάς που κινούνται ανάμεσα στην νοσταλγία και την ανταρσία. Μια από τις συνταγές που συναντήσαμε στο «Μαύρο τραγούδι της Μασσαλίας» είναι οι πιπεριές γεμιστές σε πήλινη γάστρα –«α λα ρουμαίν».

“Η τριλογία της Μασσαλίας”
Ζαν-Κλωντ Ιζζό
Εκδόσεις Πόλις

Μετάφραση : Ριχάρδος Σωμερίτης

Συνταγή για Πιπεριές γεμιστές σε πήλινη γλάστρα- Α λα ρουμαίν:

Υλικά:
-12 Πιπεριές
-1 κιλό κιμά ανάμεικτο (600 γρ. χοιρινό, 400 γρ. μοσχάρι)
-2 φλυτζάνια του καφέ ρύζι
-2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
-3 φύλλα δάφνης
-1 κουταλάκι του γλυκού θυμάρι
-1 κουταλάκι του γλυκού θρούμπι
-1 κουταλιά κρέμα γάλακτος
-αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τον κιμά με το ρύζι και αλατοπιπερώνουμε καλά. Γεμίζουμε τις πιπεριές και τις τοποθετούμε σε μια πήλινα γάστρα καλύπτοντάς τες με νερό.
Σε αυτό το νερό, διαλύουμε τον πελτέ ντομάτας και προσθέτουμε το θυμάρι, τη δάφνη και το θρούμπι.
Αφήνουμε τις πιπεριές να βράσουν σε πολύ χαμηλή φωτιά χωρίς καπάκι.
Λίγο πριν τις αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε στη γάστρα μια κουτάλια κρέμα γάλακτος .

“Συνταγές του Κόσμου”

Κάθε εβδομάδα και μία ιστορία, μία σκηνή φαγητού μέσα από ένα βιβλίο. Κάθε Πέμπτη βάζουμε την ποδιά και μαγειρεύουμε τα φαγητά και τις ιστορίες τους. Η λογοτεχνία μπαίνει στην κουζίνα και οι συνταγές του κόσμου μοσχομυρίζουν μόνο στο ERTεcho!

Έρευνα και παρουσίαση: Δήμητρα Κακαουνάκη

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr