Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Ψωμί και κρασί, η συνταγή του Αθήναιου

Κύκλος 1, επεισόδιο 14: “Η συνταγή του Αθήναιου”

Σήμερα φιλοξενούμε τον Jean-Francois Revel και το βιβλίο του “Ο γαστρονομικός πολιτισμός από την αρχαιότητα έως σήμερα. Ήδιστον λογόδειπνον”.
Ο Ρεβέλ αναζητά σε πραγματείες και λογοτεχνικά κείμενα την γευστική συνείδηση κάθε κοινωνίας συνθέτοντας από τα ψήγματα τον γαστρονομικό πολιτισμό.
Μας προσκαλεί να φάμε μιλώντας για το φαγητό σε ένα γεύμα λέξεων σε μια γαστρονομική περιπλάνηση μέσα από κείμενα από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Συνταγή του Αθήναιου:
Πάρτε καρύδια Θάσου του Πόντου, αμύγδαλα και παπαρουνόσπορο ,τα οποία προηγουμένως έχετε καβουρδίσει προσεχτικά.
Κοπανήστε τους τρεις καρπούς μαζί σε καθαρό γουδί, προσθέστε σουρωμένο μέλι και πιπέρι, ανακατέψετε καλά μέχρι το μίγμα να μαυρίσει χάρη στο πιπέρι .
Δώστε επίπεδο σχήμα και κατόπιν ζυμώσατε με άσπρο σουσάμι, αλεύρι και σουρωμένο μέλι και σχηματίστε δυο πίτες ανάμεσα στις οποίες θα βάλετε τη μαύρη γέμιση που μόλις φτιάξατε προσέχοντας να απλωθεί ομοιόμορφα.
Καλή όρεξη