Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

“Η Σιμόν ντε Μποβουάρ και ένα γλύκισμα που μένει στη μνήμη”

Κύκλος 1, επεισόδιο 8: Συνταγές του κόσμου μέσα από τα βιβλία. Ένας οδηγός μαγειρικής για ονειροπόλους.

Στο όγδοο podcast βάζουμε ποδιά και φιλοξενούμε στην κουζίνα μας την Ορέτα Μπονγκαρτζόνι και το βιβλίο «Γεύματα Συγγραφέων».

Μαγειρεύουμε με τους αγαπημένους μας ήρωες και τρώμε από τις συνταγές τους. Τα φώτα πέφτουν στην Σιμόν ντε Μποβουάρ την αυτοβιογραφία της και μια συνταγή της μητέρας της για ένα γλύκισμα που μένει στη μνήμη σαν ευτυχία.

«Γεύματα Συγγραφέων», Ορέτα Μπονγκαρτζόνι
Μετάφραση Θάλεια Τσιχλάκη – Ανδρουλάκη
Εκδόσεις Καστανιώτη

Συνταγή με κίτρινα κορόμηλα και ρεγκλότες σε τάρτα με δαμάσκηνα Λέρνης (Γαλλία 1890)

Υλικά για την ζύμη: 
-250 γρ. αλεύρι
-1 αυγό
-40 γρ. ζάχαρη
-2 ποτήρια γάλα
-10 γρ. μαγιά μπίρας
-100 γρ. βούτυρο
-Αλάτι

Για τη γέμιση:
-1 και 1/2 κιλό κορόμηλα
-Ζάχαρη καραμελωμένη
-100 γρ. ζάχαρη
-Κανέλα σε σκόνη

Εκτέλεση:
Ετοιμάζουμε τη ζύμη, προσθέτουμε τα στερεά υλικά όλα μαζί και στη συνέχεια, αφού έχουμε διαλύσει τη μαγιά μπίρας στα δύο ποτήρια γάλα (σε θερμοκρασία δωματίου), αναμειγνύουμε τα υλικά. Ζυμώνουμε ελαφρά φτιάχνοντας μία μπάλα και την αφήνουμε να σταθεί μία ώρα. Στη συνέχεια, τη διπλώνουμε σε μεμβράνη και την τοποθετούμε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα.
Την επόμενη μέρα τη βγάζουμε από το ψυγείο για 15 λεπτά και την ανοίγουμε, στρώνοντάς τη σε μια βουτυρωμένη ταρτιέρα με διάμετρο 35 εκατοστά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 30 λεπτά στους 180 βαθμούς πάνω κάτω. Βγάζουμε την τάρτα από το φούρνο, καθαρίζουμε τα δαμάσκηνα, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε στα τέσσερα. Τα τοποθετούμε πάνω στη ζύμη και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Πριν σερβίρουμε το γλυκό, προσθέτουμε την καραμελωμένη ζάχαρη και την κανέλα.

“Συνταγές του Κόσμου”

Κάθε εβδομάδα και μία ιστορία, μία σκηνή φαγητού μέσα από ένα βιβλίο. Κάθε Πέμπτη βάζουμε την ποδιά και μαγειρεύουμε τα φαγητά και τις ιστορίες τους. Η λογοτεχνία μπαίνει στην κουζίνα και οι συνταγές του κόσμου μοσχομυρίζουν μόνο στο ERTεcho!

Έρευνα και παρουσίαση: Δήμητρα Κακαουνάκη

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr