Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

«Ο Άντονι Μπουρντέν στην Κουζίνα»

Κύκλος 1ος, Επεισόδιο 2ο : Συνταγές του κόσμου και σήμερα φιλοξενούμε τον Άντονι Μπουρντέν στην κουζίνα. Θυμόμαστε τον σεφ σε μια από τις αγαπημένες του συνταγές, ένα πιάτο με ψητό κοτόπουλο, βούτυρο και λεμόνι. «Ο καθένας θα πρέπει να ξέρει πως να ψήσει ένα κοτόπουλο. Είναι μια δεξιότητα που θα έπρεπε να διδάσκεται στα μικρά παιδιά στο σχολείο», συνήθιζε να λέει ο μέγας αντιρρησίας του φαγητού.

Συνταγή: Ψητό κοτόπουλου με λεμόνι και βούτυρο
Από το βιβλίο «Αγαπημένα Cookbook» του Antony Bourdain with Laurie Woolever από τις εκδόσεις Πεδίο.

Υλικά
-1 άριστης ποιότητας κοτόπουλο (κατά προτίμηση βιολογικό 1-1,5, κιλά)
-θαλασσινό αλάτι
-σπασμένοι κόκκοι μαύρου πιπεριού
-4 κουτ. της σούπας βούτυρο ανάλατο
-10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
-11 φρέσκα φύλλα δάφνης
-250 ml ξηρό λευκό κρασί
-χυμός από 1 λεμόνι ( περίπου 2 κουτ. της σούπας)
-750 γραμμάρια ζωμού κοτόπουλου
-μια μικρή χούφτα ψιλοκομμένου μαϊντανού
-φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
-Πατάτες Άννα (Pommes Anna)

Εκτέλεση συνταγής
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 230 °C.

Τρίψτε το πουλερικό μέσα και έξω με το αλάτι και τους σπασμένους κόκκους πιπεριού. Χώστε ½ κουτ. της σούπας βούτυρο κάτω από την πέτσα σε κάθε πλευρά του στήθους και κάτω από την πέτσα σε κάθε μπούτι.

Βάλτε μέσα στην κοιλιά το θυμάρι, το φύλλο δάφνης και το λεμόνι.

Με τη μύτη ενός μικρού μαχαιριού, κάντε μια μικρή τρύπα στην πέτσα κάτω από κάθε πόδι και χώστε το κάθε πόδι προσεκτικά μέσα στην τρύπα (μπορείτε, επίσης, να το δέσετε με σπάγκο, αν ξέρετε πώς, αλλά αυτό είναι πολύ ευκολότερο).

Βάλτε το κοτόπουλο σε ένα πυρίμαχο σκεύος και ψήστε για 30 με 40 λεπτά γυρίζοντας το σκεύος και μετακινώντας το μέσα στο φούρνο για να αντισταθμίσετε στα σημεία όπου αυτός ψήνει περισσότερο και 2-3 φορές περιχύστε το με τα υγρά του χρησιμοποιώντας την ειδική σύριγγα με τη φούσκα ή με μια μεταλλική κουτάλα με μακρύ χερούλι.

Χαμηλώστε τον φούρνο στους 150 °C και συνεχίστε το ψήσιμο περιχύνοντας το κοτόπουλο τακτικά, για άλλα 30 με 40 λεπτά ή ώσπου να ψηθεί.

Όταν τρυπάτε το λιπαρό τμήμα στο μπούτι, με ένα μαχαιράκι, το ζουμί του πρέπει να βγαίνει διαφανές. Βγάλτε το κοτόπουλο από το φούρνο, αφήστε το να ξεκουραστεί για 15 λεπτά και έπειτα ξεκολλήσετε το στήθος και τα μπούτια από το ταψί.

Βάλτε το σκεύος σε ένα μάτι, σε δυνατή φωτιά, και ανακατέψτε μέσα το κρασί και το χυμό λεμονιού, ξύνοντας τον πάτο του σκεύους για να ξεκολλήσετε τυχόν κομματάκια.

Αφήστε να πάρει βράση και συνεχίστε ώσπου το υγρό να μειωθεί στο μισό. Βγάλτε το σκεύος από τη φωτιά και στραγγίστε τη σάλα σε ένα μεσαίο κατσαρολάκι με βαρύ πάτο.

Ρίξτε ανακατεύοντας μέσα τις υπόλοιπες 2 κουτ. της σούπας βούτυρο, μία μία, ώσπου η σάλτσα να γίνει παχύρρευστη και γυαλιστερή. Ρίξτε τον μαϊντανό και, αν χρειάζεται, αλατοπίπερο.

Σερβίρετε το κοτόπουλο- το μισθό στήθος συν ένα μπούτι ή πόδι ανά άτομο- περιχυμένο με τη σάλτσα με Πατάτες Άννα (Pommes Anna) στο πλάι και όση σάλτσα περισσεύει, σε μια σαλατιέρα στο τραπέζι.

Για 4 άτομα


“Συνταγές του Κόσμου”

Κάθε εβδομάδα και μία ιστορία, μία σκηνή φαγητού μέσα από ένα βιβλίο. Κάθε Πέμπτη βάζουμε την ποδιά και μαγειρεύουμε τα φαγητά και τις ιστορίες τους. Η λογοτεχνία μπαίνει στην κουζίνα και οι συνταγές του κόσμου μοσχομυρίζουν μόνο στο ERTεcho!

Έρευνα και παρουσίαση: Δήμητρα Κακαουνάκη

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr