Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS  93,6 - 107,0
KOSMOS 93,6 - 107,0 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

«Ο Καρβάλιο στην Κουζίνα»

Κάθε εβδομάδα και μία ιστορία, μία σκηνή φαγητού μέσα από ένα βιβλίο. Κάθε Πέμπτη βάζουμε την ποδιά και μαγειρεύουμε τα φαγητά και τις ιστορίες τους. Η λογοτεχνία μπαίνει στην κουζίνα και οι συνταγές του κόσμου μοσχομυρίζουν μόνο στο ERTεcho!

Έρευνα και παρουσίαση: Δήμητρα Κακαουνάκη

Κύκλος 1ος, Επεισόδιο 1ο: «Όταν τρως μόνος νιώθεις πάντα πεσμένος, η μόνη λύση του προβλήματος είναι να τρως πολύ και καλά». Αυτό έγραφε ο Καρβάλιο στο «Συμπόσιο του Ντέτεκτιβ» στα μυθιστορήματα του Μονταλμπάν. Και εμείς στο πρώτο μας επεισόδιο έχουμε τον «Καρβάλιο στην Κουζίνα» και μαγειρεύουμε μπακαλιάρο πιλ-πιλ με τη συνταγή κατευθείαν από τη Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία.

Συνταγή: Μπακαλιάρος αλά Πιλ Πιλ 

Ένα ισπανικό πιάτο . Βασκικό 

Ξαλμυρίζετε τον μπακαλιάρο σε κρύο νερό για 24 η 36 ώρες αλλάζοντας αρκετές φορές το νερό.

Πριν ξεκινήσετε να μαγειρεύετε πλένετε και πάλι τον μπακαλιάρο αφαιρείτε τα λέπια και ξεπλένετε.

Τον τοποθετείτε σε ένα πανί για να στραγγίξει.

Ξεφλουδίζετε τα σκόρδο και τα κόβετε στη μέση. 

Βάζετε λάδι σε μια πήλινη κατσαρόλα και τη βάζετε στη φωτιά.

Μόλις ζεσταθεί ,ρίχνετε τα σκορδά και την καυτερή πιπεριά και μόλις ροδίσουν, τα βγάζετε με τη βοήθεια μια τρυπητής κουτάλας.

Στο ίδιο λάδι της κατσαρόλας τοποθετείτε τον μπακαλιάρο με την πέτσα προς τα κάτω και ψήνετε τον μπακαλιάρο για 10 με 15 λεπτά εξαρτάται από την ποιότητα του μπακαλιάρου, σηκώνοντας ελάχιστα την κατσαρόλα και με τα δυο χέρια και κουνώντας την συνέχεια, ελαφρά και ρυθμικά.

Η κίνηση αυτή και η επαφή του μπακαλιάρου με το καυτό λάδι βοηθά την αποβολή ζελατίνας από την πέτσα του ψαριού και κατ´ αυτό τον τρόπο δένει η σάλτσα. 

Όταν η σάλτσα πάρει τη μορφή ελαφριάς μαγιονέζες το φαγητό είναι έτοιμο 

Ρίχνετε από πάνω το σκόρδο και την πιπεριά και αφήνετε για λίγο την κατσαρόλα στη φωτιά!

Το σερβίρετε ενώ είναι ακόμα καυτό! 

Μανουέλ Βάθκεθ Μονταλμπάν 

Οι συνταγές του Πέπε Καρβάλιο 

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr