Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Η περιπέτεια της Χριστουγεννιάτικης Πουτίγκας

Κύκλος 1, επεισόδιο 10: Συνταγές του κόσμου μέσα από τα βιβλία. Ένας οδηγός μαγειρικής για ονειροπόλους.

Αυτή τη βδομάδα στην κουζίνα μας φιλοξενούμε την Αγκάθα Κρίστι και την “Περιπέτεια της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας”. Ένα σπίτι στην αγγλική εξοχή φαντάζει ιδανικό μέρος για να περάσει κανείς τις μέρες των Χριστουγέννων, αλλά ο Ηρακλής Πουαρώ θα κληθεί για μια ακόμα φορά να διαλευκάνει ένα μυστήριο σε κλίμα εορταστικό.

Ανακατεύουμε τις μουσικές και δοκιμάζουμε μπουκιές χριστουγεννιάτικης πουτίγκας.
“Η περιπέτεια της χριστουγεννιάτικης πουτίγκας”
Αγκάθα Κρίστι
Εκδόσεις Ψυχογιός

Για την συνταγή πουτίγκας δανειζόμαστε αυτήν που μας δίνει ο James Joyce στο διήγημα του “Οι Νεκροί”, όπως αυτή αναγράφεται στα “Γεύματα Συγγραφέων” της “Ορέτα Μπονγκαρτζόνι”

Υλικά:
-500 γρ. χοιρινό βασιλικό (λαρδί)
-500 γρ. μπαγιάτικο ψωμί 
-250 γρ. κόντιτα ( ζαχαρόπηκτα κυβάκια φρούτων )
-250 γρ. αποξηραμένα φρούτα 
-150 γρ. αμύγδαλα 
-500 γρ. σταφίδες 
-2 ποτήρια αλεύρι 
-7 αυγά 
-3 ποτήρια γάλα
-3 ποτήρια ρούμι 
-1 λεμόνι 
-2 κουταλιές κανέλα σε σκόνη
-μοσχοκάρυδο 

Για την σάλτσα: 
-150 γρ. ζάχαρη άχνη 
200 γρ. βούτυρο 
-1/2 ποτήρι ρούμι 

Εκτέλεση:

Από τη προηγούμενη μέρα μουλιάζετε τις σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα σε δυόμιση ποτήρια ρούμι.
Θρυμματίζετε το ψωμί και το αναμειγνύετε με το “βασιλικό”, το αλεύρι , τα αυγά και το γάλα. Ψιλοκόβετε τις μουλιασμένες σταφίδες και τα αποξηραμένα φρούτα μαζί με τα αμύγδαλα. Αναμειγνύετε όλα αυτά τα υλικά τα δουλεύετε και προσθέτετε το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού ,το μοσχοκάρυδο και την κανέλα. Δουλεύετε ξανά το μείγμα μέχρι να γίνει ζύμη. Την βάζετε στο σκεύος που θα την ψήσετε, το οποίο έχετε αλευρώσει και βουτυρώσει καλά. Την τυλίγετε σε μια πετσέτα και την αφήνετε να σταθεί 30 λεπτά .Την βάζετε σε ένα ταψί, το γεμίζετε μέχρι τη μέση με νερό και την ψήνετε για ένα τέταρτο. Αφού κρυώσει τοποθετείτε την πουτίγκα σε ένα σκεύος και την αλείφετε με το υπόλοιπο ρούμι και την ανάβετε για να την φλαμπάρετε.
Για την σάλτσα χτυπάτε το βούτυρο με τη ζάχαρη και προσθέτετε στην αφράτη κρέμα λίγο ρούμι. Τέλος την περιχύνετε στο γλυκό.

“Συνταγές του Κόσμου”

Κάθε εβδομάδα και μία ιστορία, μία σκηνή φαγητού μέσα από ένα βιβλίο. Κάθε Πέμπτη βάζουμε την ποδιά και μαγειρεύουμε τα φαγητά και τις ιστορίες τους. Η λογοτεχνία μπαίνει στην κουζίνα και οι συνταγές του κόσμου μοσχομυρίζουν μόνο στο ERTεcho!

Έρευνα και παρουσίαση: Δήμητρα Κακαουνάκη
Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Κασελάκης  

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr