Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

Δύο Σαρακοστιανές συνταγές και μια ιστορία

Κύκλος 1, επεισόδιο 13: “Δύο Σαρακοστιανές συνταγές και μια ιστορία”

Με αφορμή την Σαρακοστή που έρχεται, παρουσιάζουμε δυο συνταγές και μια ιστορία από το βιβλίο της Πάολα Ψαρρού “Τα μήλα του μάγειρα”, Παράδοση της Μοναστηριακής Τράπεζας, Εκδόσεις Ινδικτος.

Οι γαστρονομικές συνήθειες των μοναστηριών είναι από μόνες τους ένα τεράστιο κεφάλαιο στον τομέα της γεύσης. Πέρα από τον πλούτο των συνταγών, είναι πάντα ένα μεγάλο μάθημα απλότητας και οικονομίας. Το βιβλίο αυτό είναι μία από τις καλύτερες έρευνες των τελευταίων χρόνων και απολαυστικό στην ανάγνωσή του.

Συνταγή 1η

Λάχανο σούπα σαρακοστιανή

Υλικά: 1/2 κιλό λάχανο, 1 μεγάλη σελινόριζα, 2 καρότα, 2 κουταλιές ταχίνι, ένα λεμόνι χυμό, αλάτι, πάπρικα.

Εκτέλεση:

  • Κόβουμε το λάχανο λεπτό όπως για σαλάτα
  • Τρίβουμε την σέλινο ρίζα στον τρίφτη από την χοντρή πλευρά
  • Τα βάζουμε να βράσουν σε αλατισμένο νερο για 20 λεπτά στην συνέχεια προσθέτουμε τα καρότα και βράζουμε για αλλά 5’
  • Χτυπάμε το ταχίνι με τον χυμό λεμονιού
  • Ρίχνουμε λίγο ζουμί από τη σούπα και συνεχίζουμε το χτύπημα
  • Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και αφήνουμε να πάρει ακόμα 2-3 βρασεις
  • Σερβίρουμε με πάπρικα

Συνταγή 2η

Ψωμάκια με δεντρολίβανο και βασιλικό

Υλικά: 1 κιλό αλεύρι 700 γραμμάρια άσπρο και 300 γρ ολικής αλέσεως, 90 γραμμάρια μαγιά Μπύρας, 2 και μισό κουταλάκια δεντρολίβανο αποξηραμένο λίγο μοσχοκάρυδο, 1/2 φλυτζάνι λάδι 5 κουταλάκια ζεστό μέλι, 1 κούπα κοπανιστά καρύδια η κουκουνάρια, 3/4 του λίτρου χλιαρό νερό, 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Εκτέλεση:

  • Βάζουμε το αλεύρι σε μια λεκάνη μαζί με όλα τα υλικά
  • Κάνουμε μια γούβα στη μέση και ρίχνουμε τη μαγιά διαλυμένη στο χλιαρό νερό
  • Τα ζυμώνουμε δεύτερη φορά και όταν ανεβεί πάλι πλάθουμε πολύ λεπτά ψωμάκια πάχους 1 εκ.
  • Τα βάζουμε σε λαδωμένο ταψί και όταν πάλι ανέβουν τρυπάμε τα ψωμάκια με το πιρούνι τα αλείφουμε με λίγο λάδι και τα ψήνουμε στους 200 C για 20 -25 λεπτά

“Συνταγές του Κόσμου”

Κάθε δεύτερη εβδομάδα και μία ιστορία, μία σκηνή φαγητού μέσα από ένα βιβλίο. Βάζουμε την ποδιά και μαγειρεύουμε τα φαγητά και τις ιστορίες τους. Η λογοτεχνία μπαίνει στην κουζίνα και οι συνταγές του κόσμου μοσχομυρίζουν μόνο στο ERTεcho!

Έρευνα και παρουσίαση: Δήμητρα Κακαουνάκη
Επιμέλεια ήχου: Αλέξανδρος Κασελάκης  

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr