Συνταγές του Κόσμου Δήμητρα Κακαουνάκη
0:00
0:00 LIVE
KOSMOS 93,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 213 210 6066429 (Studio), 210 6066260, 210 6066607 (Γραμματεία – Κοινό) kosmos@ert.gr

“Τα καυτερά χοντρά μακαρόνια του Μονταλμπάνο”

Κύκλος 1, επεισόδιο 4: Συνταγές του κόσμου μέσα από τα βιβλία. Ένας οδηγός μαγειρικής για ονειροπόλους.

Αυτή τη φορά στην κουζίνα του κόσμου μπαίνει ο Αντρέα Καμιλλέρι με τον περίφημο αστυνομικό του, τον Σάλβο Μονταλμπάνο. Στα μυθιστορήματα του Καμιλλέρι η σχέση ανάμεσα στο φαγητό και στην πλοκή είναι κάτι βαθύτερο. Αρκεί μια αναφορά του συγγραφέα για να νιώσουν οι αναγνώστες κάτι σαν λιγούρα.
Σήμερα ανοίγουμε το βιβλίο “Τα μυστικά της κουζίνας του Μονταλμπάνο -Οι συνταγές του Αντρέα Καμιλλέρι” της Στεφανία Κάμπο και μαγειρεύουμε καυτερά χοντρά μακαρόνια.
Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

Υλικά για 4 άτομα :
-400 γραμμάρια χοντρά μακαρόνια η πένες 
-80 γραμμάρια πεκορίνο τριμμένο 
-1 κρεμμύδι 
-4 σκελίδες σκόρδο 
-4 φιλέτα παστής αντζούγιας 
-1 καυτερή πιπεριά 
-10 γραμμάρια μικρή κάπαρη 
-40 γραμμάρια μαύρες ελιές 
-1 κλωνάρι βασιλικό 
-Ελαιόλαδο 
-Αλάτι και πιπέρι

Εκτέλεση:
Σε ένα τηγάνι ρίχνετε το λάδι και σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο, που έχετε κόψει σε πολύ λεπτά κομμάτια, μέχρι να πάρουν χρώμα.
Στη συνέχεια, προσθέτετε τα φιλέτα αντζούγιας, την καυτερή πιπεριά κομμένη σε κομματάκια, την κάπαρη και τις ελιές.
Βράζετε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό ,τα στραγγίζετε και τους ρίχνετε την σάλτσα που ετοιμάσατε.
Προσθέστε σε κάθε πιάτο το τριμμένο πεκορίνο, μερικά φύλλα βασιλικού και λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

“Συνταγές του Κόσμου”

Κάθε εβδομάδα και μία ιστορία, μία σκηνή φαγητού μέσα από ένα βιβλίο. Κάθε Πέμπτη βάζουμε την ποδιά και μαγειρεύουμε τα φαγητά και τις ιστορίες τους. Η λογοτεχνία μπαίνει στην κουζίνα και οι συνταγές του κόσμου μοσχομυρίζουν μόνο στο ERTεcho!

Έρευνα και παρουσίαση: Δήμητρα Κακαουνάκη

Όλος ο κόσμος σ’ ένα ραδιόφωνο!

Kosmos 93.6 | www.kosmosradio.gr