Αφιερώματα - Zeppelin Ειρήνη Γιανναρά
0:00
0:00 LIVE
ZEPPELIN  

Οι Scorpions επιστρέφουν με Zeppelin! | “Winds of Change”

Πολλοί ταυτίζουν το “Wind of change” με το γκρέμισμα του Τείχους του Βερολίνου το 1989 και την επανένωση της Γερμανίας τον επόμενο χρόνο.
Όμως, ο άνεμος της αλλαγής έπνεε ήδη νωρίτερα. Και όχι μόνο στη Γερμανία.

Το τραγούδι γράφτηκε το βράδυ του 1989 στο περιθώριο του Μουσικού Φεστιβάλ Ειρήνης της Μόσχας. Ο Klaus Meine σφύριζε ήδη τον σκοπό στο πούλμαν της επιστροφής από τη συναυλία. Ακριβώς αυτό το σφύριγμα θέλησε ο ίδιος να αποτελέσει και την εισαγωγή του τραγουδιού, όταν επρόκειτο να ηχογραφηθεί λίγους μήνες αργότερα. Στη δισκογραφική εταιρεία, η ιδέα τους δεν άρεσε καθόλου. Όμως ο τραγουδιστής των Scorpions επέμεινε και, πράγματι, αυτό το εναρκτήριο, γεμάτο από συναίσθημα σφύριγμα, χαρακτήρισε ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του γκρουπ. Περιλήφθηκε στο άλμπουμ τους Crazy world και αργότερα ηχογραφήθηκε μεταφρασμένο στα ισπανικά και στα ρωσικά.

Δεν ήταν πάντα εύκολο στον Meine να το τραγουδά σ’ αυτές τις γλώσσες, όταν οι Scorpions έδιναν συναυλίες στην Ισπανία ή τη Ρωσία, όμως τουλάχιστον ένα ρεφρέν το κατάφερνε. Όσο για το σφύριγμα, δεν χρειαζόταν μετάφραση…

Επιμέλεια αφιερώματος: Πέτρος Αδάμ

σχετικα podcasts