Τοπογραφία Ήχων Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Τοπογραφία Ήχων” με την Αφροδίτη Κοσμά | 22.04.23

Με υλικά του δρόμου

Η Τοπογραφία Ήχων 14° καταγράφει δύο γεγονότα που οδήγησαν στη σύνθεση μουσικής με υλικά από τον δρόμο.

° Λονδίνο, 1971. Ο συνθέτης Gavin Bryars περιφέρεται στους δρόμους του Elephant & Castle και του Waterloo, ηχογραφεί υλικό για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή στον δρόμο.

Ένας άστεγος τραγουδάει ένα θρησκευτικό τραγούδι, το Jesusblood never failed me yet.

Μεταγράφοντας το σε μπομπίνα, ο Bryars αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική δύναμη του τραγουδιού, μπροστά του ανοίγονται οι πιθανότητες να προσθέσει μια ορχηστρική σύνθεση. Τα πρώτα δευτερόλεπτα αρχίζουν να τρέχουν και αυτή η ανώνυμη, τραχειά φωνή αρχίζει να τραγουδάει a cappella σε κλιμακούμενη ένταση, πνευστά και έγχορδα κυκλώνουν τη φωνή με σεβασμό στον ευγενή άστεγο και στην πίστη του… η ακρόαση δημιουργεί μια αίσθηση βύθισης.

° Από το 1947 έως το 1974, όσοι Νεοϋορκέζοι περνούσαν από τη γωνία μεταξύ 53ης και 6ης Λεωφόρου αντίκριζαν μια παράξενη φιγούρα με βιβλική γενειάδα, φορούσε ένα κράνος με κέρατα και κρατούσε ένα πολεμικό δόρυ. Ο Moondog βιοποριζόταν από τη μουσική που έπαιζε στον δρόμο και τα ποιήματα που πουλούσε για λίγα κέρματα. Χάρη στο ενδιαφέρον μουσικών όπως ο Charlie Parker, ο Charles Mingus, ο Phillip Glass, η Donna Summer θα ηχογραφήσει τη μουσική του και θα αναγνωριστεί ως σπουδαίος συνθέτης. Το πρώτο του άλμπουμ «Moondog on the streets of New York» θα χαρακτηριστεί ως μια συλλογή παράξενων και εξωτικών μελωδιών.

Ηχητική επεξεργασία εκπομπής | Νίκος Σαβοργινάκης

Μουσική τίτλων | Στέλιος Εφεντάκης

Παραγωγή-Παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

σχετικα ondemand