Τοπογραφία Ήχων Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Τοπογραφία Ήχων” με την Αφροδίτη Κοσμά | 18.02.2023

| Συναισθησία |

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 στις 23:00

Συναισθησία, η στιγμιαία σύζευξη αισθήσεων, η αντιληπτική κατάσταση όπου μία αισθητηριακή εμπειρία αυτόματα και ακαριαία προκαλεί μιαν άλλη.

Τα γράμματα, οι αριθμοί, οι λέξεις, οι νότες έχουν χρώμα, γεύση, υφή, φύλο και ορισμένες φορές προσωπικότητα.

Η μουσική συναισθησία, ιδίως οι χρωματικές εντυπώσεις που δημιουργούνται όταν ακούει κανείς ή σκέφτεται μουσική, είναι από τις συνηθέστερες μορφές συναισθησίας.

Η Τοπογραφία Ήχων 10° αποτυπώνει στοιχεία συναισθησίας :

_ Στο σονέτο Φωνήεντα του Αρθούρου Ρεμπώ υπό τη μουσική του George Crumb

_  στη μουσική του συνθέτη Michael Torke

_ Στις πρώτες παρουσιάσεις του συμφωνικού έργου Προμηθέας ή Το ποίημα της Φωτιάς του Alexander Scriabin με τη συνοδεία του φωτοκλαβιέ (chromola), όργανο που φώτιζε τους μουσικούς εκπέμποντας συγκεκριμένα χρώματα στις μουσικές φράσεις που συμβόλιζαν τα μηνύματα του έργου. Το 1912 στις σελίδες του τεύχους Αλμανάκ του Γαλάζιου Καβαλάρη, ο μουσικολόγος Leonid Sabaneyev περιγράφει τις εντυπώσεις του για τις πρώτες παρουσιάσεις του μυστικιστικού έργου του Scriabin.

_ Στο μυθιστόρημα Πετρούπολη του Αντρέι Μπέλι ο οποίος επηρέαστηκε από τον ανθρωποσοφισμό και πίστευε στην «παγκόσμια μουσική των τεχνών», στην κατάλυση των ορίων μεταξύ των τεχνών. Στην Πετρούπολη χρησιμοποιεί την τεχνική της «χρωματογραφής» για να περιγράψει μια πόλη που με την επανάσταση του Οκτωβρίου 1905 έχει τεθεί σε κατάσταση συναγερμού. Ως βασικά χρώματα του μυθιστορήματος θεωρούνται το κόκκινο της φωτιάς- το μαύρο της τσαρικής τάξης- το κίτρινο σύμβολο του μογγολικού στοιχείου της ρωσικής κληρονομιάς- το πράσινο της ομίχλης, των μπρούτζινων αγαλμάτων της πόλης.

Υπό τη μουσική των Murcof & Vanesa Wagner, του Håkon Kornstad.  

_Arthur Rimbaud | Το Μεθυσμένο Καράβι

Μτφ. Στρατής Πασχάλης

Εκδ. Γαβριηλίδης

_ Oliver Sacks | Μουσικοφιλία

Μτφ. Κώστας Πόταγας, Άννυ Σπυράκου

Εκδ. Άγρα

_ Αντρέϊ Μπέλυ | Πετρούπολη

Μτφ. Σταυρούλα Αργυροπούλου

Εκδ. Κίχλη

Επιμέλεια, παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

Μουσική τίτλων | Στέλιος Εφεντάκης

Ηχητική επεξεργασία εκπομπής | Κατερίνα Λιοντή

σχετικα ondemand