Τοπογραφία Ήχων Αφροδίτη Κοσμά
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Τοπογραφία Ήχων” με την Αφροδίτη Κοσμά | 04.02.2023

“Το ταξίδι είναι σπίτι

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2023 στις 23:00

Ο Ιάπωνας ποιητής Matsuo Bashō (1644 –1694) αποκαλεί τον εαυτό του φουραμπό– ένα ευαίσθητο κομμάτι ύφασμα που σκίζεται εύκολα στον αέρα, έχει τις ίδιες ποιότητες με τα φύλλα του δέντρου μπασό, είδος μπανανιάς, από το οποίο χρόνια πριν πήρε το ποιητικό του όνομα. Κυριευμένος από το φουραμπό, αρνούμενος τον κοσμικό τρόπο ζωής αλλά και τον ασκητικό τρόπο του μοναχού Ζεν, αφοσιώθηκε στον δρόμο της ποιητικής περιπλάνησης, αφοσιώθηκε στον δρόμο και αναζήτησε την αλήθεια των δασκάλων.

Προς το τέλος της ζωής του, με οδηγό  τη ρήση «ζωή είνα το ταξίδι, το ταξίδι είναι σπίτι» έκανε ένα μακρινό και επίπονο ταξίδι προσκυνήματος στον ιαπωνικό Βορρά και στο πνεύμα την περιπατητικής ποίησης χαϊκάι αποθησαύρισε συναισθήματα και εντυπώσεις στο ταξιδιωτικό ημερολόγιο «Ο στενός δρόμος προς τα βάθη του Βορρά».

*Η φυσιολατρική ποιητική διάσταση των γραπτών του Μπασό συνοδεύει ως πνεύμα την περιβαλλοντική μουσική του σύγχρονου Ιάπωνα Satoshi Ashikawa πουσκιτσάρειμε τον ambient μινιμαλισμό του ελλειπτικές εικόνες.

* ΟMatsuo Bashō ήθελε να ξεπλύνει τη σκόνη του κόσμου στις σταγόνες της πάχνης, αυτή η πράξη εξαγνισμού ορίζει  το πλαίσιο ακρόασης των αυτοσχεδιαστικών εξερευνήσεων που δημιουργούν οι Floating World Pictures στο μουσικό ταξιδιωτικό ημερολόγιό τους με ηχητικές εικόνες από λιμάνια μέχρι το συγκρότημα ναών Χάμπι στην Ινδία.

το ταξίδι είναι σπίτι» για την μπλε αλεπού στη σύνθεση Le Renard Bleu των Midori Takada/ Yasmine Dubois αποδίδοντας το ταξίδι της ψυχής της αλεπούς, σε μία παραλλαγή του μύθου για τη μεταμορφωτική φύση της που γοητεύει την ιαπωνική κουλτούρα και την ορίζει ως αγγελιοφόρο του θεϊκού.

*Matsuo Bashō | Ο στενός δρόμος προς τα βάθη του Βορρά

Μτφ. Μαρία Αρώνη

Εκδ. Άγρα

Επιμέλεια, παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

Μουσική τίτλων | Στέλιος Εφεντάκης

Ηχητική επεξεργασία εκπομπής | Νίκος Σαβοργινάκης

Επιμέλεια, παρουσίαση: Αφροδίτη Κοσμά

σχετικα ondemand