Πέρα από τις Νότες Ηλίας Μαλανδρής
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πέρα από τις Νότες” με τον Ηλία Μαλανδρή, 02.02.2024


Εκπομπή 4η: Amália Rodrigues (Δεύτερο Μέρος)


Στη Λισσαβόνα, τα κλαμπ των ιστορικών συνοικιών φάδο ανθούν, καθώς σε αυτά συχνάζουν ντόπιοι αλλά και επισκέπτες. Παραδοσιακά, ο μελαγχολικός ήχος του φάδο λέγεται ότι συνδέεται με τη saudade, τη νοσταλγία (η λέξη fado στην κυριολεξία σημαίνει «πεπρωμένο».) Η Αμάλια Ροντρίγκες, η πιο ονομαστή από όλες τις τραγουδίστριες φάδο, είπε το 1994:

«Εμείς οι Πορτογάλοι επινοήσαμε το φάδο, επειδή έχουμε πολλά για να παραπονιόμαστε. Από τη μία πλευρά έχουμε τους Ισπανούς με τα σπαθιά τους, από την άλλη υπάρχει η θάλασσα, που ήταν άγνωστη και φοβερή. Όταν οι άνθρωποι σάλπαραν, περιμέναμε και υποφέραμε, οπότε το φάδο είναι ένα παράπονο».


Amália Rodrigues

Σε μία διμερή εκπομπή θα παρουσιάσουμε ένα πορτραίτο της σπουδαίας ερμηνεύτριας που σφράγισε και διαμόρφωσε ένα είδος μουσικής. Μέσα από προσωπικές μαρτυρίες, ανέκδοτες ηχογραφήσεις και σημαντικές στάσεις ζωής και καριέρας θα έχουμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε τον καλλιτέχνη «πέρα από τις νότες».Η Νέα σειρά του Τρίτου Προγράμματος, είναι μία συναρπαστική περιπλάνηση στις ασυνήθιστες και ενδιαφέρουσες ατραπούς της μουσικής, εκεί όπου στην ανθρώπινη φωνή συναντάμε τις πολυπλοκότητες της αληθινής τέχνης και δημιουργίας, που επιμελείται και παρουσιάζει ο Ηλίας Μαλανδρής.Μία σειρά 40 ραδιοφωνικών εκπομπών, που ερευνά τα όρια της ανθρώπινης φωνής, την τέχνη και την ζωή εκείνων που τα ξεπέρασαν και κατάφεραν να σταθούν «Πέρα από τις νότες».
Μέσα από σπάνιο ηχητικό αρχείο συνεντεύξεων και άγνωστων ανέκδοτων ηχογραφήσεων ξετυλίγονται τα Πορτραίτα 30 καλλιτεχνών που άφησαν ένα τόσο ηχηρό στίγμα στην τέχνη καταφέρνοντας να γίνουν σημείο αναφοράς και να εγγραφούν στην ιστορική μνήμη, όχι μόνο ως ερμηνευτές αλλά και ως σύμβολα.


INFO

«Πέρα από τις Νότες»Νέα Εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ηλίας Μαλανδρής
Κάθε Δευτέρα & Παρασκευή στις 17:00
Από τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | www.trito.gr


Φωτογραφίες: Rádio e Televisão de Portugal

σχετικα ondemand