Πέρα από τις Νότες Ηλίας Μαλανδρής
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“Πέρα από τις Νότες” με τον Ηλία Μαλανδρή, 24.05.2024


Umm KulthumΗ συναρπαστική εξερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης φωνής, με τον Ηλία Μαλανδρή, συνεχίζεται με τη θρυλική ερμηνεύτρια που χαρακτηρίστηκε ακόμη και «Μητέρα των Αράβων».


Να ακούς την Umm Kulthum πριν τη δεις. Τα βιολιά λιποθυμούν και μια μνημειώδης φωνή αντηχεί από μια πόρτα στη γειτονιά Tawfiqia του Καΐρου. Έξω, ζευγάρια καπνίζουν ναργιλέ σε πλαστικές καρέκλες, περικυκλωμένα από δύο τεράστιες χρυσές προτομές που απεικονίζουν την τραγουδίστρια που είναι γνωστή περισσότερο ως «Το Αστέρι της Ανατολής», «Μητέρα των Αράβων» και «Η τέταρτη πυραμίδα της Αιγύπτου».

Η Umm Kulthum ηχογράφησε περίπου 300 τραγούδια σε μια πορεία 60 ετών και τα λόγια της αγάπης, της απώλειας και της λαχτάρας της διέρρευσαν και εξαπλώθηκαν από τα ταξί, τα ραδιόφωνα και τα καφέ σε όλο τον αραβικό κόσμο σήμερα, 45 χρόνια μετά τον θάνατό της. Παρά το γεγονός ότι τραγουδούσε περίπλοκη αραβική ποίηση, επηρέασε μερικούς από τους μεγαλύτερους τραγουδιστές της Δύσης. Ο Μπομπ Ντίλαν είπε: «Είναι υπέροχη. Είναι πραγματικά.» Η Μαρία Κάλλας την αποκάλεσε «η ασύγκριτη φωνή».

Την πορεία της μεγάλης ιέρειας της αραβικής μουσικής μπορείτε να ακολουθήσετε ακούγοντας την εκπομπή του Ηλία Μαλανδρή «Πέρα από τις Νότες» που μεταδόθηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα την Παρασκευή 24 Μαΐου.Μία σειρά 40 ραδιοφωνικών εκπομπών, επιμελείται και παρουσιάζει ο Ηλίας Μαλανδρής και ερευνά τα όρια της ανθρώπινης φωνής, την τέχνη και την ζωή εκείνων που τα ξεπέρασαν και κατάφεραν να σταθούν «Πέρα από τις νότες».
Μέσα από σπάνιο ηχητικό αρχείο συνεντεύξεων και άγνωστων ανέκδοτων ηχογραφήσεων ξετυλίγονται τα Πορτραίτα 30 καλλιτεχνών που άφησαν ένα τόσο ηχηρό στίγμα στην τέχνη καταφέρνοντας να γίνουν σημείο αναφοράς και να εγγραφούν στην ιστορική μνήμη, όχι μόνο ως ερμηνευτές αλλά και ως σύμβολα.INFO

«Πέρα από τις Νότες»Νέα Εκπομπή στο Τρίτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια – Παρουσίαση: Ηλίας Μαλανδρής
Κάθε Δευτέρα & Παρασκευή στις 17:00

Τρίτο Πρόγραμμα 90.9 & 95.6 | www.trito.gr


σχετικα ondemand