Παράξενος Ελκυστής Μαριλένα Μαραγκού
0:00
0:00 LIVE
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ  90,9 – 95,6
ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 90,9 – 95,6 Mεσογείων 432, Αγία Παρασκευή, TK: 15342, Γραφείο Ρ 109 210 6013167 (Studio), 210 6066807-08 (Γραμματεία – Κοινό) trito@ert.gr

“παρΑξενος_ελκυστΗς” με την Μαριλένα Μαραγκού | 18.06.2024


[ο 6ος Ήλιος]

Στην κοσμογονία των Αζτέκων, οι θεοί δημιούργησαν και κατέστρεψαν τον κόσμο τέσσερις φορές. Κάθε κόσμος ήταν ένας Ήλιος και κάθε Ήλιος είχε το όνομα μιας από τις ημέρες του ιερού ημερολογίου: ο Ήλιος του Ιαγουάρου, του Ανέμου, της Καταιγίδας, του Νερού και τέλος της Κίνησης – καθένας με διάρκεια 6.625 ετών. Σύμφωνα με το ημερολόγιο τους, η ανθρωπότητα από το 1991 βρίσκεται σε μια μετάβαση, από τον 5ο στον 6ο Ήλιο – μια περίοδος αλλαγής στην ανθρώπινη συνείδηση, και στην κατανόησή μας για το πώς σχετιζόμαστε με το σύνολο της ύπαρξης.

Αυτήν την εβδομάδα γύρω από το θερινό ηλιοστάσιο, με τον ήλιο στην ψηλότερή του θέση στον ουρανό, ο παρΑξενος_ελκυστΗς διερευνά αυτή τη μετάβαση με ήχους από την σύγχρονη ηλεκτροακουστική και ηλεκτρονική μουσική του Μεξικό: έργα που ανιχνεύουν μια ανερχόμενη μουσική κοσμολογία – σε διάλογο με την προκολομβιανή παράδοση – σφυρηλατώντας μεσοαμερικανικές μυθολογίες με καινοτόμες ηχητικές τεχνολογίες. Ακούγοντας:

  • Τελετουργική μουσική των Huichol για τη συλλογή του ψυχοτρόπου κάκτου peyote
  • Τραγούδια των Wixarika που υμνούν στην αρχαία γλώσσα τον Ήλιο.
  • Μέρος από το «Κονσέρτο του 6ου Ήλιου» του Philip Glass – ένα μουσικό προσκύνημα στο Μεγάλο Πνεύμα, τον Κυβερνήτη του Κόσμου.
  • Την σύνθεση «SummerMood» του Μεξικανού συνθέτη ηλεκτροακουστικής μουσικής και πρωτοπόρου της sound art Antonio Russek.
  • το Αιώνιο Φως «Lux Aeterna» του Eblen Macari, όπου συνδυάζοντας ρυθμούς της Μέσης Ανατολής, ηχογραφήσεις περιβάλλοντος, σύγχρονη τροπική αρμονία και ηλεκτρονική επεξεργασία, διερευνά τις αραβικές και μπαρόκ ρίζες της μεξικάνικης μουσικής.
  • Έργα από την συλλογή «Triángulos De Luz Y Espacios De Sombra» ορματιστών της μεξικάνικης ηλεκτρονικής μουσικής των ‘80s και ‘90s
  • Κομμάτια από τον πρόσφατο δίσκο «The Earth Has Memory» της Μεξικανής sound και visual artist Concepción Huerta ˙συνθέσεις κυρίως πάνω σε Buchla και Nord με επεξεργασία μέσω μαγνητοταινίας.
  • Έναν ευφάνταστο διαλογισμό για την παιδική ηλικία, τη φύση, και την μεταμόρφωση, με τη ενέργεια του Ήλιου, από το κατά το ήμισυ μεξικανικό duo πειραματικής ποπ Camila Fuchs.

Εικόνα: η πέτρα του Ήλιου – το ημερολόγιο των Αζτέκων

Επιμέλεια-Παρουσίαση: Μαριλένα Μαραγκού
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Σαβοργινάκης
Τρίτο Πρόγραμμα 90,9 & 95,6www.ertecho.gr/trito


σχετικα ondemand